ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΗ: Απεργία για τους συμβασιούχους

«Νεκρώνει» η αυτοδιοίκηση στο νομό Ηρακλείου την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης που προκηρύσσει το  ΕΚΗ, εκφράζοντας συνδικαλιστική στήριξη και συμπαράσταση στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους.

Στο μεταξύ μετά το ναυάγιο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που στιγματίστηκε από τις μαζικές απουσίες των συμβούλων της αντιπολίτευσης, επιχειρήθηκε μια αναδίπλωση από το Σώμα, με την ομόφωνη έγκριση ενός ψηφίσματος το οποίο όμως   απέχει πολύ από αυτό που ζητούσαν οι 650 συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου για να μη χάσουν τις δουλειές τους και να στηριχθούν στο δικαστήριο.

Στην ουσία πρόκειται για την επανάληψη της αμέσως προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που όπως  αξιολογήθηκε, είναι το καλύτερο κείμενο που θα μπορούσε να διατυπωθεί στις παρούσες συνθήκες. Όπως είναι γνωστό, οι συμβασιούχοι, μετά από σχετικές οδηγίες των νομικών συμβούλων τους, ζητούσαν από τη Λότζια να εγκρίνει ένα ψήφισμα με το οποίο θα αποδεχόταν τα ασφαλιστικά μέτρα, και έτσι  θα άνοιγε ο δρόμος για τη μονιμοποίησή τους μετά από οκτώ χρόνια ομηρίας.

Ωστόσο, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι χαμηλόφωνα εξέφραζαν τις ενστάσεις τους διότι ο νόμος απαγορεύει τις προσλήψεις και μια τέτοια εξέλιξη συνιστά παράβαση καθήκοντος που επισείει και προσωπικούς καταλογισμούς.

Όμως το θέμα δε συζητήθηκε ποτέ ευθέως στο Σώμα, αφού η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για να τοποθετηθεί επισήμως, αλλά και όσοι έδωσαν το παρών δεν έδειξαν ότι με κάποιο τρόπο υιοθετούν το συγκεκριμένο αίτημα των συμβασιούχων, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση που άσκησε ισχυρή πολιτική πίεση για να συγκληθεί σε δια ζώσης συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι τελικά την επόμενη μέρα σε μια δια περιφοράς συνεδρίαση του Σώματος υιοθετήθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα στο οποίο επιβεβαιώνεται ότι έχει εκφραστεί και στα προηγούμενα σε σχέση με την κρισιμότητα της παραμονής των εργαζομένων στις θέσεις τους, αλλά και το γεγονός ό,τι διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εάν απολυθούν οι συμβασιούχοι.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό έγγραφο,  «συντρέχουν βάσιμοι και σημαντικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι απασχολούμενοι που έχουν ασκήσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων να διατηρηθούν προσωρινά στη θέση τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους, καθώς καταλαμβάνουν θέσεις που δεν δύνανται να προκηρυχθούν, αφού δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη άλλου προσωπικού προς αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα να απειλείται κίνδυνος στη δημόσια υγεία αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου λαμβάνοντας επιπροσθέτως υπόψη τον μεγάλο φόρτο εργασιών που προκύπτουν αποκλειστικά από τις εκλογικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και η ίδια η ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων πολλαπλών εκλογών».

48ωρη απεργία

Η απόφαση κατατέθηκε ήδη στο Δικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει από την πλευρά του ΕΚΗ και των εργαζομένων ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να εγκριθούν αντίστοιχα ψηφίσματα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπως και τους άλλους Δήμους του νομού Ηρακλείου, σαν ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν στις δουλειές τους οι 1200 συμβασιούχοι και παράλληλα να μην καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή το ΕΚΗ ανακοίνωσε και επισήμως την κήρυξη της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στην οποία  έχουν κληθεί να συμμετέχουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι των Δήμων.

Όπως ­ τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο «συμπαραστέκεται στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους και κηρύσσει 48ωρη απεργία για τους συμβασιούχους των Δήμων του νομού Ηρακλείου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Η κινητοποίηση των συμβασιούχων θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ της Κυριακής 2 Απριλίου 2023 και θα τελειώσει στις 9 το βράδυ της Τρίτης 4 Απριλίου. Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη έπειτα από το έκτακτο δια περιφοράς Δ.Σ. του ΕΚΗ, με τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να δηλώνουν την συμπαράστασή τους, στους συμβασιούχους-παρατασιoύχους, που βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες θέσεις εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς «Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η παράταση των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων, αφού είναι αδύνατη η άμεση αντικατάστασή τους (δεδομένου ότι από τις 13/3/2023 με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου) είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εθνικών εκλογών,  λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η ανάγκη διατήρησης των εργαζομένων στις συγκεκριμένες θέσεις είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Συντρέχουν, λοιπόν,  βάσιμοι και σημαντικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος τόσο για την προστασία της δημόσια υγείας όσο και την εύρυθμη  λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης  ώστε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, έως ότου βρεθεί πολιτική λύση από την Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προσεχείς Εθνικές Εκλογές, για την μόνιμη κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας».

Το ΕΚΗ ζητάει από την κυβέρνηση  την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με σκοπό την παύση ομηρίας όλων αυτών των εργαζομένων, που εκτελούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία των ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΗ έχουν αποστείλει προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς σχέδιο νόμου για την μόνιμη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει