Εκλογές 21 Μαΐου και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο

Επιβεβαίωσε, χωρίς να εκπλήσσει στην ουσία κανέναν, την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες και προσδιορίστηκαν για την Κυριακή 21 Μαΐου. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο νωρίτερα είχαν γίνει οι απαραίτητες ενημερώσεις προς τα όργανα του κόμματος, αλλά κυρίαρχα προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πιθανότητα δεύτερων εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε «το αργότερο στις αρχές Ιουλίου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θέλησε αφενός να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αλλά αφετέρου να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των υπουργών του και να δώσει το έναυσμα για μία προεκλογική περίοδο, μέσα στην οποία η Νέα Δημοκρατία έχει την υποχρέωση να πρωταγωνιστεί.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και αποτυπώνεται σε 432 νόμους», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι οι νόμοι αυτοί αποτελούν πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν  εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πολιτεία έχει χτίσει υψηλά αναχώματα είπε και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Τέμπη μιλώντας για ανεύθυνες συμπεριφορές και η ανατροπή όλων αυτών καθίστανται απαραίτητες.

«Η δουλειά μας συνεχίζεται. Από αυτή δεν έλειψαν λάθη, είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Προχωράμε μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά. Η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε δημιουργήσει 300,000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε ενισχύσει την υγεία και την παιδεία. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί, θυμίζουμε την κατάσταση που ήρθαμε στα πράγματα τον Ιούλιο του 2019».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το επόμενο στοίχημα είναι καλύτεροι μισθοί και καλύτερη αξιολόγηση.

«Εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων – θα πρέπει να παρουσιάζουμε το έργο μας με πειθώ αλλά χωρίς υπερβολές και μη ακυρώνοντας την προσπάθεια που έχουμε πετύχει» δήλωσε για να προσθέσει:

«Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα της ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη δείχνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πως θα κυβερνήσει.

Σε έναν ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία. Η απλή αναλογική συχνά οδηγεί σε ακυβερνησία. Πχ στην Βουλγαρία σε δυο χρόνια πάνε σε πέμπτες εκλογές. Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα για να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς για όλους, καλύτερη υγεία.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν οι πολίτες την ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσεων και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι ο λαός θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά».

Επιβεβαίωσε τις εκλογές στις 21 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρώτος απάντησε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και δήλωσε πως στις εκλογές του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική, αλλά και για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε.

«Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά.

Ισχυρό ΚΚΕ ζήτησε στις προσεχείς εκλογές ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ”ακυβερνησίας ή σταθερότητας” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει ότι ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ”μιας χρήσης”».

Για ωμό εκβιασμό απέναντι στους ψηφοφόρους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο, άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.

«Μήνες τώρα  λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο το λέγαμε δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δεν θα μπορούν να ψηφίσουν» σχολίασε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

 

Το κυβερνητικό έργο

Με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η δράση της κυβέρνησης συνεχίζεται, τουλάχιστον για ένα διάστημα ακόμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει την παύση του κοινοβουλευτικού έργου στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Βουλή θα κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, ενώ στο διάστημα 24-28 Απριλίου η Βουλή θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Από τη στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και τη στιγμή που η πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.
Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συμφωνηθεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να μην διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τη διαδικασία ως κόρη οφθαλμού».

 

Τα διλήμματα των εκλογών

Ένα βίντεο με τα διλήμματα των εκλογών ανέβασε στο Tik Tok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας.

Στο βίντεο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στο γραφείο του και κάνει ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση τήρησε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έθεσε τα διλήμματα των εκλογών, που το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο προκήρυξε για τις 21 Μαΐου.

«Ανακοινώσαμε λοιπόν την ημερομηνία των εκλογών. Θα γίνουν την 21η Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να θυμίζουμε στους πολίτες που ήταν η Ελλάδα το 2019 και που είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές. Δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, ενισχύσαμε την εθνική μας άμυνα. Ψηφιοποιήσαμε και το κράτος. Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη.\ Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας.

Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό.

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει