Δύο αιώνες μετά, η φλόγα παραμένει άσβηστη

Πέρασαν 202 χρόνια από τότε που άναψε η σπίθα της Επανάστασης και σήμερα μπορούμε εμείς να απολαύσουμε την ελευθερία μας. Στην Ελλάδα και την Κρήτη, η Εθνική Επέτειος τιμήθηκε με κάθε επισημότητα ενώ σύμμαχος των παρελάσεων ήταν ο καλός καιρός.

Στο Ηράκλειο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με το πέρας της παρέλασης δήλωσε, μεταξύ άλλων, «με το μυαλό και τη σκέψη μας στους 57 νεκρούς του πρόσφατου δυστυχήματος των Τεμπών γιορτάζουμε και σήμερα την εθνική επέτειο αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους έπεσαν τότε για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να οραματιζόμαστε μια πατρίδα ασφαλή και σύγχρονη. Ενωμένοι προχωράμε».

Ο  καλός καιρός ήταν σύμμαχος στην παρέλαση και στο Ηράκλειο
Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος στην παρέλαση και στο Ηράκλειο

Το «παρών» στην παρέλαση έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, βουλευτές, τοπικοί φορείς αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. «Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά την επέτειο της Επανάστασης, ως την ημέρα εκείνη που οι θυσίες των προγόνων μας, οδήγησαν στο δρόμο για τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου και Ελεύθερου Κράτους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε, μεταξύ άλλων «χρέος μας να κρατήσουμε πάντα ζωντανή την Μνήμη και την πολύτιμη κληρονομιά της Επανάστασης του 1821, προχωρώντας με «αρετή και τόλμη», με ομοψυχία, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, αντλώντας ουσιαστικά διδάγματα από την αγωνιστικότητα των προγόνων μας».

Προηγήθηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου για την Εθνική Επέτειο μίλησε ο κ. Τσερεβελάκης Γεώργιος, διδάκτορας Ελληνικής Φιλολογίας – εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Επισκοπής.  Ακολούθησε τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία εκπροσώπων των αρχών.

Στο Αρκαλοχώρι

Με τις δέουσες τιμές και τον προσήκοντα σεβασμό προς τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Θραψανού) του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ο δήμαρχος, κ. Μανώλης Φραγκάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Χρόνια πολλά και να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

Στο Γάζι.
Στο Γάζι.

 Γάζι

«Μάρτιος 1821. Η φλόγα της Επανάστασης, αρχή της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Στα ορόσημα της ιστορίας στεκόμαστε με δέος, σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. Με υψηλό φρόνημα, όπως αυτό που όρθωσε το Μαλεβίζι, ραίνοντας με αίμα και θυσίες το μεγάλο Αγώνα» ανέφερε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση στο κέντρο του Γαζίου ενώ προηγήθηκε η δοξολογία στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γάζι, καθώς και ανάλογες τελετές και καταθέσεις στεφάνων Τύλισο και Κρουσώνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου για να τιμήσει την Εθνική Επέτειο.

 

Εντυπωσιακή ήταν η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
Εντυπωσιακή ήταν η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

 Εντυπωσιακές εκδηλώσεις

Πάνω από την Ακρόπολη πέταξαν για πρώτη φορά τα μαχητικά F-16 Viper κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 25η Μαρτίου.

Τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πίσω από τα Rafale, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα ελικόπτερα Απάτσι και Σινούκ.

Την ίδια ώρα, στην παρέλαση για πρώτη φορά πήραν μέρος τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Marder. Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα. Η τραγωδία, συνέχισε, καθιστά απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό, μας δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους, να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία του ελληνικού έθνους.

«Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον ελληνισμό, ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία μετά από 400 χρόνια τουρκικού ζυγού, μέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το πέρας της μεγαλειώδους παρέλασης.

παρέλαση των δύο μοναδικών, μαθητών στη Γαύδο.jpg

Συγκίνηση στη Γαύδο

Με παρέλαση των δύο μικρών, μοναδικών, μαθητών του νησιού, εορτάστηκε η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Γαύδο.

Κρατώντας ανάμεσά τους την Ελληνική σημαία και συνοδευόμενα από την δασκάλα τους, τα δύο παιδιά δέχτηκαν τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των κατοίκων του νησιού.

το ακριτικό νησί στους Αρκιούς

Δεν ήταν μόνος

Ο μοναδικός μαθητής στο ακριτικό νησί στους Αρκιούς, Άγγελος Κουβαράς, φέτος δεν έκανε παρέλαση μόνος του. Τον συνόδευσαν 13 παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, που ταξίδεψαν μέχρι το ακριτικό νησί μαζί με τους γονείς τους, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

«Νιώθω υπέροχα που θα παρελάσω και θα παίξω με άλλα παιδιά» δήλωσε ο μικρός Άγγελος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει