«Όταν τα μάτια παίζουν μουσική» με τα ΑμεΑ ως ισότιμα μέλη

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΡΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΣΚΗ

Μια ξεχωριστή συναυλία, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η δυνατότητα συνύπαρξης επί σκηνής, των ατόμων με αναπηρίες ως ισότιμά μέλη μιας ορχήστρας, διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση με   τίτλο «Όταν τα μάτια παίζουν μουσική», θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ενημερωτική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συνάντηση η Μαρία Βαρσαμά, διδάκτορας με εξειδίκευση στην Εκπαιδευτική Συμπερίληψη αλλά και Πρέσβειρα του EyeHarp στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο λογισμικό που θα παρουσιάσει στο κοινό κατά την εκδήλωση καθώς και για την πρόσφατη εισαγωγή του EyeHarp στην Δημόσια Εκπαίδευση.

«Όταν τα μάτια παίζουν μουσική» με τα ΑμεΑ Το EyeHarp είναι το μοναδικό λογισμικό παγκοσμίως που επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική, μέσω μιας ειδικής κάμερας που τοποθετείται στη βάση της οθόνης του υπολογιστή και μετατρέπει την κίνηση του ματιού σε νότες.

Πατέρας αυτής της εκπληκτικής εφαρμογής, ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης, ένας πολυτάλαντος επιστήμονας που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες.

Επίσης έγιναν αναφορές στην αξία της μουσικής εκδήλωσης που υμνεί την υπέρτατη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ενδυναμώνει το όραμα μιας κοινωνίας μηδενικών διακρίσεων.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Μύρων Μιχαηλίδης, επεσήμαναν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για κορυφαίες παραγωγές του Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και την αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για υψηλής αισθητικής, σημασίας και ποιότητας εκδηλώσεις.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Πρωτόπαππας καλλιτεχνικός συντονιστής και η Μαριάννα Πεχινάκη υπεύθυνη παραγωγών Πολιτιστικού Κέντρου.

Η μουσική  εκδήλωση

Η συναυλία θα δοθεί   στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» (Λεωφόρος Νικολάου Πλαστήρα 49). Η Αλεξάνδρα Κερλίδου, η πρώτη Ελληνίδα μουσικός με σπαστική τετραπληγία και αδυναμία λόγου, που κατάφερε να γκρεμίσει τα εμπόδια της αναπηρίας και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα παίζοντας μουσική με την κίνηση μόνο των ματιών της χάρη στην τεχνολογία του EyeHarp που δημιούργησε ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης, ενώνει για άλλη μια φορά τις καλλιτεχνικές της δυνάμεις με την σπουδαία ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου στην  ξεχωριστή αυτή  εκδήλωση στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου.

Όπως το πιάνο έχει 88 πλήκτρα έτσι και η εκδήλωση θα λάβει χώρα την 88η ημέρα του χρόνου.

Η Περιφέρεια Κρήτης προσκαλεί το κοινό σε μια εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς και μουσική όπου η εκπληκτική ποικιλία έκφρασης του πιάνο και η δυνατότητα του να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε πλήκτρο παρομοιάζεται με την ανθρώπινη ύπαρξη, όπου ο καθένας είναι διαφορετικός αλλά όλοι μαζί συνθέτουν αρμονικά το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Την συναυλία, η οποία αναμένεται να καθηλώσει τους παρευρισκόμενους θα συνοδεύσουν στο τραγουδιστικό μέρος η Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό τη Διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και στο μουσικό μέρος ο Αντώνης Παλαμάρης και ο Νίκος Κοκκίνης στο πιάνο, ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης στο ακορντεόν και ο Ανδρέας Τυμπακιανάκης στο μπουζούκι, που με την παρουσία του θα αποδείξει πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα και την προσπάθεια, όντας τυφλός ο ίδιος.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει