Τεράστια τα κενά θέσεων στα νοσοκομεία

Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων χαρακτηρίζουν τις προκηρύξεις 59 θέσεων στα νοσοκομεία της Κρήτης οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων.

“Οι παραιτήσεις είναι πολλαπλάσιες και πολλές θέσεις θα βγουν άγονες, αφού δεν υπάρχουν κίνητρα” τονίζουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν “ακτινογραφούν” τα νοσοκομεία και αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

“Οι 59 μόνο θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη, για το σύνολο των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της 7ης ΥΠΕ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.

Δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, δεν καλύπτουν ούτε τα κενά με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς (του 2012), δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, που περιλαμβάνουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις δεκάδες παραιτήσεις, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία κρίσεων και διορισμών.

  • Στο ΠΑΓΝΗ οι 16 θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μόνο μέσα στο 2022 είχαμε 13 αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις) γιατρών, ενώ αναμένονται κι άλλες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Οι κενές θέσεις γιατρών φτάνουν τις 20, με βάση τον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου, που προβλέπει π.χ. μόνο δύο θέσεις αγγειοχειρουργών και δύο θέσεις ρευματολόγων για δύο κλινικές αναφοράς που καλύπτουν όλη την Κρήτη. Γενικά, το ΠΑΓΝΗ δέχεται παραπομπές από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, λόγω της υποβάθμισης των περιφερικών νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ αναπτύσσονται νέα τμήματα, π.χ. Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τμήμα ΡΕΤ, θρομβεκτομές ισχαιμικών εγκεφαλικών, που στελεχώνονται με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό (πρόσληψη μόνο ενός επεμβατικού νευροακτινολόγου).
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Βενιζέλειο προκηρύχθηκαν μόνο 12 θέσεις, ενώ πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχουν πάνω από 30 κενές θέσεις.

Η μοναδική θέση παιδοψυχιάτρου, που προκηρύσσεται για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα υπολειτουργίας του, απλώς θα αντικαταστήσει (εφόσον καλυφθεί) τη διευθύντρια που παραιτήθηκε, διατηρώντας την υποστελέχωση (με μόνο δύο μόνιμους γιατρούς) που οδήγησαν στην παραίτησή της.

  • Παρόλο που η πληρότητα στις Παθολογικές Κλινικές τις περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού (φθινόπωρο-χειμώνα) αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά υπερβαίνει το 100%, παρόλο που τα τακτικά παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας, της Β’ Παθολογικής του Βενιζελείου (γενικό, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό, λοιμώξεων) δεν λειτουργούν, για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης προκηρύσσονται μόνο 4 θέσεις παθολόγων, ενώ οι κενές θέσεις είναι τουλάχιστον 15”.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι:

“Εφόσον οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, είναι πολύ πιθανό για αρκετές από αυτές να μην υποβληθούν αιτήσεις.

Ο λόγος για τις άγονες θέσεις, όπως και για τις δεκάδες παραιτήσεις (ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία), είναι οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό, οι χρωστούμενες άδειες, οι μετακινήσεις, εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Όσο παραμένουν δεκάδες ακάλυπτα κενά σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας, οι συνθήκες δουλειάς δεν θα βελτιωθούν, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων δεν θα εξαλειφθούν (όπως δηλώνει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ) και θα εξακολουθήσουν οι γιατροί να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον ή να εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ούτε στις πολύμηνες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου με τους χιλιάδες ασθενείς θα δώσει λύση η προκήρυξη, αφού κι αυτά οφείλονται στις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού (αλλά και υποδομών), που θα παραμείνουν”.