Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων

173

Αύξηση της τάξεως των 30 ευρώ μηνιαίως θα δουν οι δανειολήπτες στη δόση του στεγαστικού τους δανείου το προσεχές διάστημα, ως αποτέλεσμα της προχθεσινής ανόδου των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, που έβαλε νέα βόμβα στον οικογενειακό προυπολογισμό.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, έχει αυξηθεί κατά 159 ευρώ έως σήμερα και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 188 ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν κατά προσέγγιση μεταβολές, καθώς η ακριβής μηνιαία αύξηση εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο βρίσκεται το στεγαστικό δάνειο. Όσο πιο πρώιμη είναι η φάση αυτή, τόσο περισσότερο ο δανειολήπτης επιβαρύνεται τόκους έναντι κεφαλαίου – τάση που αντιστρέφεται όσο πλησιάζει στη λήξη του δανείου.

Επιπλέον, καθώς τα επιτόκια κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έχουν αναγκαστεί να απορροφήσουν σημαντικό μέρος της αύξησης συρρικνώνοντας το περιθώριο κέρδους τους (spread). Ενδεικτικά, από 3-3,5% που ήταν το περιθώριο κέρδους των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν την πρώτη αύξηση του Euribor, σήμερα έχει συμπιεστεί στο 2-2,5% σε μια προσπάθεια διατήρησης της ζήτησης για νέα δάνεια εν μέσω νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών θα επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά τις τελευταίες νομισματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η προχθεσινή αύξηση δε θα είναι τελευταία.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις προχθεσινές δηλώσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης, πάντως, είναι η διευκρίνιση ότι οι νομισματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται εφεξής “υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων”, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία όσο οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς “τρικυμίας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει