«Πράσινο» φως από τη Λότζια για την εκμίσθωση των «φιλέτων» δίπλα από το αθλητικό κέντρο του ΟΦΗ

ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΛΑ Ο ΜΠΟΥΣΗΣ;

1.529

Ανοίγει ο δρόμος για τη μακροχρόνια μίσθωση τριών ακινήτων – φιλέτων του Δήμου Ηρακλείου συνολικής έκτασης 174 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Μαλεβιζίου και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Γαζίου στην περιοχή Σκαφιδαρά.

Το όλο θέμα οδηγείται την ερχόμενη Τρίτη στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, η οποία  καλείται να δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία της εκμίσθωσης την οποία θα διαχειριστεί τριμελής επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό. Το ένα από τα τρία ακίνητα – φιλέτα είναι 70 στρέμματα, βρίσκεται στη θέση Λαχαραγιάς και εφάπτεται με το Βαρδινογιάννειο.

Η προνομιακή θέση του ακινήτου και η γειτνίαση του με το αθλητικό κέντρο του ΟΦΗ έχουν πυροδοτήσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον της ιδιοκτησίας του  ηρακλειώτικου Συλλόγου που με κάθε τρόπο θέλει να το αποκτήσει.  Μάλιστα πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΟΦΗ Μ.Μπούσης ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας επίθεση στη δημοτική Αρχή στην οποία χρέωσε κωλυσιεργία στην πρόταση της ομάδας για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Από την πλευρά της η Λότζια υπεραμύνθηκε των χειρισμών της  ξεκαθαρίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθεί ένα σύνολο διαδικασιών για τις οποίες εργάστηκε συστηματικά ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός  εκμετάλλευσης της έκτασης.

Το ακίνητο 50 στρεμμάτων του Δήμου Ηρακλείου στην θέση Αυγερινός
Το ακίνητο 50 στρεμμάτων του Δήμου Ηρακλείου στην θέση Αυγερινός

Παράλληλα με το ακίνητο στη θέση Λαχαραγιά, θα βγει στον αέρα και το ακίνητο που βρίσκεται στη θέση Επτακοσάρης και δεν είναι άλλο από την πρώην χωματερή Σκαφιδαρά, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί μέσα στη 10ετία του ΄90 καθώς είχε κορεστεί η λειτουργία της.

Με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η έκταση των 80 στρεμμάτων αναπλάστηκε και στο εσωτερικό της δημιουργήθηκε ένας υπέροχος χώρος αναψυχής, τον οποίο όμως ποτέ δεν κατάφερε να συντηρήσει ο Δήμος Ηρακλείου με αποτέλεσμα να απαξιωθεί και σε όλες οι εγκαταστάσεις του να γίνει πλιάτσικο.

Στη βάση αυτή η Λότζια ενδιαφέρεται σφόδρα για την αξιοποίησή του, προκειμένου η χρήση του να περάσει σε ένα φορέα που θα μπορεί να αναλάβει τη συντήρηση του ακινήτου, αξιολογώντας παράλληλα ότι αποτελεί ευκαιρία για την ομάδα του ΟΦΗ να προβεί στην ενοικίαση του.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης ακριβώς επειδή ο Δήμος ενδιαφέρεται για τη συντήρηση του ακινήτου που ήταν παλαιότερα χωματερή, το μίσθωμα διάθεσης του δεν θα είναι μεγάλο. Το τρίτο ακίνητο είναι αυτό που βρίσκεται στη θέση Αυγερινός και καλύπτει 50 στρέμματα. Από αυτά τα 25 έχουν ήδη διατεθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου για να στεγάσει το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τα υπόλοιπα 25 στρέμματα σχεδιάζει να τα διαθέσει προς ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, θα συζητηθεί η εισήγηση του Τμήματος Περιουσίας για την αξιοποίηση τριών ακινήτων του Δήμου στον Σκαφιδαρά Γαζίου, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι  περιήλθαν στον Δήμο από την περιουσία του άλλοτε Πανάνειου Δημοτικού Νοσοκομείου. Δύο είναι οι αποφάσεις τις οποίες καλείται να πάρει η  Οικονομική Επιτροπή, ως αρμόδια για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων.

Ο χώρος της πρώην χωματερής στην περιοχή Σκαφιδαρά, όπου το πάρκο που είχε διαμορφωθεί λεηλατήθηκε
Ο χώρος της πρώην χωματερής στην περιοχή Σκαφιδαρά, όπου το πάρκο που είχε διαμορφωθεί λεηλατήθηκε

Η πρώτη αφορά στην  αξιοποίηση της κοινωφελούς περιουσίας μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης διότι επιβάλλεται η ανοικοδόμησή τους για την επωφελέστερη εκμετάλλευσή τους. Η δεύτερη είναι η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν4182/2013, η οποία θα αξιολογήσει τις προσφορές.

Διαδικαστικά όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης, μετά την έγκριση της απόφασης από τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, θα ακολουθήσει νέα εισήγηση του Τμήματος Περιουσίας προς την Οικονομική Επιτροπή με τα σχέδια πρόσκλησης προς ενδιαφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την αξιοποίηση καθενός από τα τρία ακίνητα χωριστά, που, αφού εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή και την αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης  Κρήτης, θα αναρτηθούν επί τουλάχιστον 3μήνες στην ιστοσελίδα αυτής και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να κατατεθούν προσφορές, που θα περιλαμβάνουν λεπτομερή τεχνική περιγραφή των κτηρίων και εγκαταστάσεων που θα ανεγερθούν και των χρήσεων αυτών, προϋπολογισμό έργου, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών, διάρκεια της μίσθωσης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 έτη, μηνιαίο μίσθωμα και διάρκεια καταβολής αυτού.

Τα τρία ακίνητα του Δήμου τα οποία οδηγούνται σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης
Τα τρία ακίνητα του Δήμου τα οποία οδηγούνται σε καθεστώς
μακροχρόνιας μίσθωσης

Οι μελέτες και τα έργα θα γίνουν με δαπάνη του μελλοντικού αναδόχου μισθωτή. Όλα τα έργα θα παραμείνουν, μετά τη λήξη της μίσθωσης, προς όφελος των ακινήτων.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα αξιολογηθούν από την τριμελή επιτροπή του άρθρου 42 του Ν.4182/2013 και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου και θα εκδοθεί τεκμηριωμένη απόφαση γι’ αυτήν που θα προκριθεί.

Θα ληφθεί υπ’ όψη το ποσό του μισθώματος που θα προσφερθεί σε συνδυασμό με την ωφέλεια των έργων, που θα παραμείνουν υπέρ του κληροδοτήματος με την λήξη της μίσθωσης καθώς επίσης και το γενικότερο όφελος για την ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση για την επιλογή πιο συμφέρουσας πρότασης αξιοποίησης των ακινήτων θα τεθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Κρήτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει