Οικονομικό έμφραγμα στη ΔΕΥΑΗ μετά το “όχι” Πέτσα

1.092

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο βυθίζεται η ΔΕΥΑΗ μετά την αρνητική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στη στήριξη της δημοτικής επιχείρησης προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος που αντιστοιχεί στο ποσό των 15 εκ. ευρώ.

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γ. Βουρεξάκης με τον υπουργό, έγινε ξεκάθαρο ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα του «Αξία» που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι δρομολογείται για να ανακουφίσει της ΔΕΥΑ από τις αστρονομικές οφειλές που έχουν σωρευτεί προς τη ΔΕΗ, δεν πρόκειται να καλύψει το σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς μπαίνουν «κόφτες» στους όρους ένταξης που προϋποθέτουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Βουρεξάκης ξεκαθαρίζει ότι είναι στις προθέσεις του να επικοινωνήσει το πρόβλημα σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο και προς τους τοπικούς βουλευτές και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ.Σκρέκα αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό εάν χρειαστεί προκειμένου να δοθεί λύση στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

Δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμό…

Με τα χρέη που μας βαραίνουν δεν μπορούμε να ισοσκελίσουμε προϋπολογισμό, ο οποίος σύρεται από τον ένα μήνα στον επόμενο τονίζει ο κ. Βουρεξάκης ο οποίος προσθέτει ότι, για να καταφέρουμε να τον ψηφίσουμε θα πρέπει να κόψουμε ένα σωρό παροχές, και αν αυτό δεν συμβεί δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χρέη της ΔΕΗ επηρεάζουν με μορφή ντόμινο όλη τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης που τινάζεται στον αέρα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Όπως είναι γνωστό, οι υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ είναι διαχρονικά πρόβλημα για τις ΔΕΥΑ αφού παρά τους αγώνες τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει και τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εξακολουθούν να πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο και όχι βιομηχανικό ή βιοτεχνικό.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι όσο δεν γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή να μην χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο οι ΔΕΥΑ, τόσο  διαιωνίζεται μια κατάφορη αδικία με υπέρογκους λογαριασμούς. Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με την ενεργειακή κρίση και τις υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στη ΔΕΥΑΗ που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις οφειλές της στη ΔΕΗ.

Το 2015 το χρέος προς τη ΔΕΗ ήταν 4-5 εκ ευρώ και σήμερα έχει απογειωθεί στα  15 εκατομμύρια ευρώ, και η πρόβλεψη είναι ότι η τιμή αυτή θα εκτοξευθεί  σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη αφού οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς.

ΠΕΤΣΑΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Βουρεξάκης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι λειτουργίες που αναπτύσσει η ΔΕΥΑΗ και οι δραστηριότητές της είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των λυμάτων που απαιτεί υψηλή κατανάλωση νερού.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να μετακυλήσουν στο δημότη, που ήδη βρίσκεται στη μέγγενη των αυξήσεων λόγω  των αδιάκοπων ανατιμήσεων.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σε σχέση με τις οφειλές, διότι με τα δεδομένα που έχουμε  ή θα πληρώνουμε τη ΔΕΗ ή θα αφήνουμε απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο κ. Βουρεξάκης περιγράφει ότι κάθε μήνα να πιστώνονται  στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ποσά της τάξεως των 200 -300 χιλιάδων ευρώ αλλά όπως είναι προφανές, μένει σε εκκρεμότητα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών με αποτέλεσμα το χρέος να προσαυξάνεται.

Ο ίδιος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των δημοτικών επιχειρήσεων. «Χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση, για να καλυφθούν τα οικονομικά ανοίγματα που υπάρχουν» καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει