ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ: Στο Κτηματολόγιο τα δημοτικά ακίνητα

2.373

Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής των ακινήτων της  ενδοχώρας του Δήμου Ηρακλείου στο κτηματολόγιο, που τελειώνει στις 31 Μαρτίου, όλα δείχνουν ότι η Λότζια θα καταφέρει εμπρόθεσμα να καταχωρήσει τα  περιουσιακά της στοιχεία από τη γεωγραφική περιφέρεια των πρώην Δήμων Παλιανής, Τεμένους, Γοργολαίνι.

Από τις περιοχές αυτές ο Δήμος Ηρακλείου μετρά δεκάδες άτυπες δωρεές ιδιοκτησιών πολιτών οι οποίοι επέλεξαν να διαθέσουν τα ακίνητα τους στις πρώην κοινότητες επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν  την αγάπη τους στον τόπο καταγωγής τους.

Όπως είναι γνωστό, σε πολλές περιπτώσεις, η αποδοχή κληρονομιάς δεν είχε ολοκληρωθεί με τη φόρμουλα που ο νόμος προβλέπει, αλλά μέσα από μια άτυπη διαδικασία με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην είχε κατοχυρώσει τυπικά την ιδιοκτησία του.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης μιας εκκρεμότητας που παραμένει στον αέρα εδώ και δεκαετίες  στη διάρκεια των οποίων οι κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου προικίστηκαν με ένα σημαντικό αριθμό περιουσιακών στοιχείων τα οποία απέκτησαν με τη διαδικασία της δωρεάς, και είναι κομβικό να κατοχυρωθούν νομικά ώστε με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί όλο το εύρος της περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες μια διαδικασία ένορκων βεβαιώσεων, των παλαιών προέδρων των κοινοτήτων για να προχωρήσει η απογραφή των κληροδοτημάτων στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας η πλειοψηφία των ακινήτων έχει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο με τη βοήθεια δικηγόρου που συγκέντρωσε τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μανόλη Βασιλάκη, «πρόκειται για 188 + 13 = 201 ακίνητα, τα οποία  κατέχονται από τις Κοινότητες, εν όλω ή εν μέρει, με χρησικτησία.

Τα  ακίνητα, για τα οποία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, και ο αριθμός τους φτάνει τα 147, έχουν ήδη  δηλωθεί στο κτηματολόγιο.  Για τα ακίνητα, που κατέχονται με χρησικτησία, έχουν ολοκληρωθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  οι ένορκες βεβαιώσεις και θα δηλωθούν μόλις πραγματοποιηθεί η εγγραφή τους στο Ε9 του Δήμου.

Οι δηλώσεις είναι περισσότερες από τα ακίνητα, επειδή κάποια ακίνητα αποκτήθηκαν με περισσότερα του ενός συμβόλαια με κορυφαίο το γήπεδο  ποδοσφαίρου του Βενεράτου, για την εγγραφή του οποίου στο κτηματολόγιο θα χρησιμοποιηθούν  31 συμβόλαια και μία ένορκη βεβαίωση.

Με τον τρόπο αυτό τακτοποιούνται εκκρεμότητες δεκαετιών και διασφαλίζεται η ιδιοκτησία του Δήμου.  Ευχαριστώ τους  Προέδρους των  Κοινοτήτων, πρώην και νυν, τους συνεργάτες στο  Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και τη δικηγόρο κ. Μαρία Φουκάκη, που συνέταξε τις ένορκες βεβαιώσεις.

 
ΠΙΝΑΚΑΣ Κτηματολόγιο δημοτικά ακίνητα Ηρακλείου

 

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει