Θεσμός ο διαγωνισμός ελαιολάδου για την Κρήτη

611

«Η περιφέρεια Κρήτης αποτελεί εγγύηση για ό,τι γίνεται στο νησί στον τομέα του ελαιολάδου και η αγροδιατροφική σύμπραξη Κρήτης προωθεί και αναδεικνύει το προϊόν» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τον 9ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού φέτος αξιολογήθηκαν 109 δείγματα από 70 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά τον θεσμό του διαγωνισμού.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και σκοπό έχει τη στήριξη και προβολή του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, όπως και τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Από τις 70 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, 24 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 20 από την ΠΕ Λασιθίου, 12 από την ΠΕ Ρεθύμνου  και 14 από την ΠΕ Χανίων.

Συμμετείχαν 49 ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας, 32 ελαιόλαδα με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ και 26 Ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας. Στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στη σημαντική επιτυχία που σημείωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, χρηματοδοτούμενη για δεύτερη φορά από ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να προβάλλει το κρητικό ελαιόλαδο και τα ποιοτικά προϊόντα  του νησιού.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καθώς και στους διακριθέντες, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της καλής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και τους φορείς για το βέλτιστο αποτέλεσμα στον κοινό στόχο.

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο που είναι καλύτερες εξαγωγές στην ποιότητα, στις τιμές και να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα προϊόντα που παράγει η Κρήτη».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη επεσήμανε πως «κύριο μέλημά μας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον επιτυχημένο πλέον θεσμό του “Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου” είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου κρητικού ελαιόλαδου, η βελτίωση της τεχνογνωσίας των καλλιεργητών και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυποποίηση γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ποιοτική αναβάθμισή του,  η ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και η προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει