Η ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια

620

«Είναι άμεση η ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για τις πόλεις και τις περιφέρειες, προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτευχθεί ενεργειακή αυτοδυναμία». Αυτό επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης, εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά-Διεθνή Θέματα και αντιπρόεδρος CPMR για την Ενέργεια και το Κλίμα, στη Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CPMR για τις παράκτιες, παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιφέρειες, στην Καρθαγένη της Ισπανίας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ άλλων η διάσταση της εδαφικής συνοχής σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, η κλιματική κρίση καθώς και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Με αφορμή το δυστύχημα τρένων στα Τέμπη και τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες και έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Ελλάδα και στην Κρήτη, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίησή τους, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η κατάρτιση σχεδίων μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειες με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και η εξειδίκευση των εθνικών σχεδίων για το όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι-Περιφέρειες) να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη πολιτικής τα επόμενα χρόνια, χτίζοντας στην εμπειρία δεκάδων ευρωπαϊκών έργων στην Κρήτη για την εξοικονόμηση ενέργειας, την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση φυσικών επικίνδυνων φαινομένων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει