Σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ασφάλειας των αεροδρομίων θέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών
Σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ασφάλειας των αεροδρομίων θέτει

«Η εικόνα απαξίωσης δεν αφορά μόνο στα τρένα» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών, επισημαίνοντας ότι η αντίστοιχη παράλληλη πορεία ακολουθείται και στις αερομεταφορές.

Με έγγραφο – βόμβα ο Πανελλήνιος Σύλλογος προκαλεί το κοινό αίσθημα και αναδεικνύει προβλήματα, τα οποία τονίζει πως έχει επισημάνει παρά πολλές φορές.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε τα υπαρκτά προβλήματά μας» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών κ. Μανώλης Καμηλάκης ο οποίος εκτιμά παράλληλα ότι προφανώς μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες ως προς τα θέματα ασφάλειας.

«Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, το Ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν χρειάζεται κανενός είδος in situ εποπτείας για τα πλείστα ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε όλα τα αεροδρόμια» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Ο πρώην υπουργός  κύριος Καραμανλής, κατάργησε όλες τις  Αεροπορικές Αρχές σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα όργανα του κράτους δηλαδή που θα έλεγχαν την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στα αεροδρόμια και της εθνικής και ευρωπαϊκής  αεροπορικής νομοθεσίας».

Ο Σύλλογος επισημαίνει παράλληλα ότι, η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς είναι σίγουρο ότι δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες και τους εργαζόμενους ούτε και το καλό της χώρας μας.

«Αυτό έγινε όμως, παρά την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης όλης της αντιπολίτευσης και του συλλόγου μας και μάλιστα με τόσο απόλυτο και ατεκμηρίωτο τρόπο που δημιουργεί απορία τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται» τονίζεται και προστίθεται:

«Έτσι η επίβλεψη της ασφάλειας και της νομιμότητας στα αεροδρόμια από πραγματική και επιτόπου μετάπεσε σε οιωνοί εκ του μακρόθεν και ανατέθηκε σε ένα γραφείο στην Αθήνα που ονομάστηκε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Έκτοτε έχουν συμβεί πλείστα συμβάντα στα αεροδρόμια, τα οποία έχουν αναδειχθεί. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Ο Σύλλογός μας έκανε ότι μπορούσε για να ενημερώσει και να σταματήσει τον κατήφορο της ασφάλειας του Πολίτη και της επικίνδυνης και καταστροφικής πολιτικής του Υπουργού κ. Καραμανλή».

Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως μεταξύ άλλων έχει προσφύγει από τον Οκτώβριο του 2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει αποστείλει έγγραφα σε όλους τους συναρμόδιους, έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα της Βουλής, απ’ όπου έχουν προκύψει 18 ερωτήσεις κι έχει παρουσιάσει τα προβλήματα σε διάφορες συνεντεύξεις.

«Αυτό που δεν έχει γίνει βέβαια τα τελευταία 4 χρόνια είναι συνάντηση με τον Υπουργό κ. Καραμανλή» τονίζεται εμφατικά στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται:

«Δεν δέχτηκε ποτέ να συζητήσουμε, παρόλο που είμαστε το εξειδικευμένο προσωπικό για την ασφάλεια αεροδρομίων και πτήσεων. Δεν τον απασχολούσαν καθόλου τα ζητήματα ασφάλειας των αερολιμένων; Ήταν όλα έτοιμα και προσχεδιασμένα και τόσο καλά φτιαγμένα που δεν επιδέχονταν βελτίωση. Ο Ιδιώτης πρέπει να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς υποχρεώσεις. Θυμίζει κάτι αυτή η τακτική;»

«Η χαλαρή απομακρυσμένη και ανεπαρκώς στελεχωμένη εποπτεία δεν είναι υπεύθυνος τρόπος σκέψης και σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει κράτος-πολίτες-εταιρίες» αναφέρει ο Σύλλογος καταληκτικά με την επισήμανση ότι

«Αν έχουμε συμβάντα ασφαλείας στα αεροδρόμια, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για τις αερομεταφορές της χώρας μας αλλά και για την ήδη εύθραυστη οικονομία μας και δεν αποσβένεται εύκολα. Πόσο μάλλον, εάν τα συμβάντα είναι και θανατηφόρα».