«Αποκριγιώματα» στη Γέργερη και Αγιοβαρβαρίτικο καρναβάλι

3ήμερα “Αποκριγιώματα” θα πραγματοποιηθούν στη  Γέργερη, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την Καθαρά Δευτέρα. Διοργάνωση: Σύλλογος ”Βαρελοφρόνων” Πολιτισμού & Ανάπτυξης Γέργερης Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Δήμος Γόρτυνας.

Θα αναβιώσουν τα  διονυσιακά έθιμα, «μουζώματα», «αρκουδιάρηδες» και λαϊκές αναπαραστάσεις («Καμήλα», «Γάμος», «Σπορά» κ.ά.), που πέρασαν από γενιά σε γενιά και έφθασαν ως τις μέρες μας. Τα «Αποκριγιώματα στην Γέργερη» είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα, με δρώμενα που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής, στην ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης, με γλέντι, άφθονο κρασί, ρακή και σαρακοστιανά εδέσματα.

Στην Αγία Βαρβάρα, θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα (ώρα 13:00) μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού.

Το 39ο Αγιοβαρβαρίτικο καρναβάλι θα κλείσει με κρητικό γλέντι, με τους Κωστή Πασπαράκη και Γιάννη Φωτάκη και με την προσφορά παραδοσιακής φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης».