Αποζημίωση αγροτών για τις καταστροφές: «Ζεστό» χρήμα στους αγρότες μέσω ΕΛΓΑ

1.305

Ζεστό χρήμα είδαν χθες στους λογαριασμούς τους οι αγρότες και αμπελουργοί της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ο ΕΛΓΑ άρχισε από τις 11.00 το πρωί χθες να πιστώνει σε 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημιές, τα προβλεπόμενα ποσά αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις αφορούν σε ζημιές που είχαν υποστεί πέρυσι είτε στα αμπέλια, είτε στις ελιές, είτε σε άλλες καλλιέργειες, ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τριετία 2020-2022 και τις αρχές του 2023 έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 34 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι προκαταβολές ενισχύσεων για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές καταβολές, όπως είχαμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ, έγιναν συμψηφισμοί στα έξτρα ποσά των αποζημιώσεων για τους Κρητικούς αμπελουργούς. Αρχικά τα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς της Πειραιώς και μέχρι και σήμερα θα έχουν εμφανιστεί και στους λογαριασμούς των υπόλοιπων τραπεζών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει