ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ενέργεια-πρώτες ύλες τα εμπόδια

462

Η αύξηση στις τιμές ενέργειας και των πρώτων υλών έχει δυσκολέψει πολύ την δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ανατολικής Κρήτης.

Οι επιχειρηματίες επιθυμούν μείωση του ΦΠΑ / Ειδικού φόρου κατανάλωσης και μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας για την αποτύπωση των επιχειρήσεων  της Ανατολικής Κρήτης που παρουσίασαν χθες βράδυ το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και το Εργαστήριο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ  σε εκδήλωση που έγινε στο ΕΒΕΗ.

Όπως προκύπτει, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού αλλά συνεχίζουν να εμπιστεύονται φίλους / γνωστούς για την στελέχωσή τους.

Η φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές επηρεάζουν περισσότερο το κόστος των επιχειρήσεων. Επιδιώκουν χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου και θέτουν ως προτεραιότητα τις επιχορηγήσεις και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού και αγνοούν την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και εξαγορών.

Τέλος, τόσο τα Επιμελητήρια όσο και τα Πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω Σεμιναρίων, Συμβουλευτικής, αλλά και Έρευνας & Καινοτομίας.

Από την παρουσίαση της έρευναςΣημειώνεται πως στόχοι της έρευνας ήταν η καταγραφή και η ανάδειξη των παραγόντων που επηρεάζουν την καθημερινή δραστηριότητα των επιχειρήσεων και η κατηγοριοποίηση των επιδράσεων που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από δυσμενείς συγκυρίες, όπως η εξάπλωση της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν 
από την πανδημία
Οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την πανδημία

Όπως τονίζουν οι φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίησή της, τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλλουν στη χάραξη στρατηγικών που θα ενισχύσουν το «επιχειρείν» και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην προώθηση παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, σε Περιφερειακό επίπεδο.

Τα  αποτελέσματα παρουσίασαν και ανέλυσαν οι κ.κ. Χρήστος Φλώρος, καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και Σταύρος  Καρτέρης, Γ. Γραμματέας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Τα  αποτελέσματα της  έρευνας σχολίασαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαρκάκης, CEO Κ. Μπαντουβάς Group of Companies,    Μιχάλης Τσικνάκης, CEO Cosmos Sport SA.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.  Μανόλης  Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Άκης  Οικονομάκης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας επηρεάζει τις επιχειρήσεις
Η αύξηση των τιμών ενέργειας επηρεάζει τις επιχειρήσεις
Μπορεί επίσης να σας αρέσει