«Μπάρμπαρα»: Έδειξε τα δόντια της και αποχωρεί…

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

241

Με έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποχαιρέτα σταδιακά η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» την Κρήτη, η οποία έδειξε τα … δόντια της έντονα τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη. Η χθεσινή ημέρα νωρίς το πρωί βρήκε τις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης ντυμένες στα λευκά, με τα χιόνια στο Ηράκλειο να φθάνουν σχεδόν ως την Αυγενική. Το λευκό τοπίο ήταν χαρακτηριστικό στην Αγία Βαρβάρα, ενώ στα λευκά ήταν ντυμένα τα βουνά στις περιοχές της πάνω Ρίζας περιμετρικά της Γέργερης, Ζαρού, Βοριζίων και Καμαρών.

Πολύ χιόνι υπήρχε επίσης στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και στα Ανώγεια, όπου σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις. Στο Αμάρι επίσης οι χιονοπτώσεις ήταν συνεχείς, ενώ το χιόνι ξεπέρασε και τα 30 εκατοστά. Στον Ομαλό και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, το χιόνι ξεπέρασε κατά τόπους έως και το 1 μέτρο.

Νωρίς το πρωί και έως και τις 11.00 περίπου, οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν, ωστόσο οι θυελλώδεις άνεμοι και οι θερμοκρασίες που βρίσκονταν μεταξύ 2 και 5 βαθμών κελσίου δεν επέτρεψαν τις χιονοστρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν σε επιφυλακή προκειμένου όλοι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί και να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Πάνω από 1 μέτρο το χιόνι στον Ομαλό
Πάνω από 1 μέτρο το χιόνι στον Ομαλό

Από το μεσημέρι και μετά πάντως, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, ενώ η Αστυνομία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της οποίας αίρονται όλοι οι περιορισμοί των μετακινήσεων υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι οδηγοί θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, θα παρακολουθούν την εξέλιξη του καιρού και θα ακολουθούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τις σημάνσεις και τις υποδείξεις των αρχών.

Από το απόγευμα χθες κι έπειτα, ο καιρός είχε ήδη βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο οι θερμοκρασίες παρέμεναν, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου μεταξύ 3 και 8 βαθμών κελσίου, λόγω των πυκνών χιονοστρώσεων στα γύρω βουνά.

Από σήμερα η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη, τουλάχιστον ως προς το κρύο και τις μετακινήσεις, αφού σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το κύμα απομακρύνεται από την Κρήτη. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας του ψύχους και των δύσκολων συνθηκών, κάποια σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, μεταξύ των οποίων τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρίου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινου θα παραμείνουν κλειστά επίσης, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί των Δημοτικών Ενοτήτων Κουλούκωνα και Ζωνιανών όπως και το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Αγίου Μάμμα της Δημοτικής Ενότητας Γεροποτάμου. Οι συγκεκριμένες δομές θα παραμείνουν κλειστές λόγω του ψύχους.

Έντονη χιονόπτωση και ομίχλη χθες στην Αγία Βαρβάρα
Έντονη χιονόπτωση και ομίχλη χθες στην Αγία Βαρβάρα

Στο μεταξύ, αναφορικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Επιπρόσθετα, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει