Έβγαλαν 4 τόνους ελαιόλαδο από τις ελιές του Δήμου!

4.397

Απέδωσε καρπούς και σχεδόν… τέσσερις τόνους ελαιόλαδου (!) η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του ΚΕΘΕΑ, μέσα από την οποία αξιοποιήθηκε ένα μεγάλο αγροτικό ακίνητο του Δήμου Ηρακλείου στον μέσα Καρτερό προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Χθες στο κτήριο του Κέντρου Θεραπείας στη Νέα Αλικαρνασσό, τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας παρέδωσαν στο Δήμο Ηρακλείου τις παραγόμενες ποσότητες που αντιστοιχούν στο κοινωνικό παντοπωλείο οι οποίες θα μοιραστούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη και τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Μιχάλη Σκουλά ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας ελαιόλαδου καθώς και για τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν.

Παράλληλα, ο δήμαρχος συνομίλησε με τους ωφελούμενους οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την δυνατότητα που τους δόθηκε να εργαστούν και να προσφέρουν, διαδικασία που όπως επισήμαναν βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αποθεραπεία τους αλλά και στην επανένταξη τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά η παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου  κατά τη φετινή περίοδο έφτασε στους 4 τόνους και απασχολήθηκαν 200 και πλέον άτομα που βρίσκονται σε δομές Εντατικής Θεραπείας και Κέντρα Ημέρας του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη».

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «βρεθήκαμε σήμερα στους χώρους του ΚΕΘΕΑ , όπου με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως η κοινή μας προσπάθεια η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, απέδωσε καρπούς . Αφενός η περιουσία του Δήμου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αφετέρου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας τους πολλαπλά οφέλη.

Απέδωσε καρπούς και σχεδόν… τέσσερις τόνους ελαιόλαδου (!) η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του ΚΕΘΕΑ, μέσα από την οποία αξιοποιήθηκε ένα μεγάλο αγροτικό ακίνητο του Δήμου Ηρακλείου στον μέσα Καρτερό προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδωνΗ συνεργασία μας συνεχίζεται και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης με δηλώσεις του στην «Π», μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΚΕΘΕΑ έχει πολυεπίπεδες αναγνώσεις ως προς τα οφέλη που επιφέρει.

Καταρχήν στηρίζει το ΚΕΘΕΑ, όπως αντίστοιχα και τα μέλη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, και παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Μέσα από τη συνεργασία αυτή η κοινωνική πολιτική του Δήμου περνά σε άλλο επίπεδο, καθώς διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που στηρίζει, όπως επίσης και η δημοτική περιουσία του Δήμου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι διαφορετικό όταν καταγράφει στη συνείδηση της κοινωνίας ότι τα αγροτικά ακίνητα του Δήμου αξιοποιούνται, και διαφορετικό όταν δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι εγκαταλελειμμένα με αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη κάποιων για να καρπωθούν την παραγωγή τους. Θα ήταν παράλειψη να μην  ευχαριστήσουμε τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή όπως επίσης και τα στελέχη της δημοτικής περιουσίας που συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στο όλο εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δήμος Ηρακλείου  με το ΚΕΘΕΑ προβλέπει, την δωρεάν παραχώρηση στο ΚΕΘΕΑ για τρία χρόνια του δικαιώματος καλλιέργειας  των ελαιοδέντρων που βρίσκονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα  στο Μετόχι Γρυλλιωνάκη στον μέσα Καρτερό (περίπου 1.300 δέντρα) και στην περιοχή «Τραπέζα» στην Ιεράπετρα (περίπου 1.500 δέντρα).

Αντίστοιχα προβλέπει την απασχόληση στην  καλλιέργεια και στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου ωφελουμένων του ΚΕΘΕΑ καθώς και κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας τους οποίους θα υποδεικνύουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου. Η απόφαση προβλέπει ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο θα διατίθεται ως εξής:

Μετά από την περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά την οποία το ΚΕΘΕΑ θα κρατήσει το σύνολο της ποσότητας που θα παραχθεί, το Κέντρο θα διαχειρίζεται το 75% του προϊόντος για την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας και ως συμβολή  στην υλοποίηση των στόχων του και θα αποδίδει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου το 25% της παραγωγής του ακινήτου στον Καρτερό.

Ο Δήμος Ηρακλείου και το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» ευχαριστούν για την συνεργασία το ΕΛΜΕΠΑ, την Ένωση Ηρακλείου, τον Πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών- Ελαιοπαραγωγών Ηρακλείου Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νότος» και τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, Μεταφορική Μakrigiannakis Logistics, Αγροτικός , Kretacan Λευκοσιδηρουργία Κρήτης ΑΕΒΕ, SIK Kυριακάκης Βιομηχανία Γεωργικού Εξοπλισμού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει