Η κακοκαιρία αποκόλλησε τμήματα από ετοιμόρροπα του Ηρακλείου

Περίπου 500 κτήρια σε πολύ κακή κατάσταση

475

Οι παθογένειες των γηρασμένων κτηρίων της παλιάς πόλης του Ηρακλείου αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά με το πέρασμα της νέας κακοκαιρίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι, οι δυνατές βροχές και το κατά τόπους χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν αποκολλήσεις σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κτισμάτων που κυριολεκτικά από θαύμα δεν προκάλεσαν ατυχήματα.

Από την πλευρά της Πολεοδομίας απευθύνεται έκκληση στους ιδιοκτήτες των κτισμάτων να φροντίσουν για την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους, προκειμένου να μη βρεθούμε σε αδιέξοδες καταστάσεις που μπορεί να στοιχήσουν και ανθρώπινες ζωές.  Τα νέα περιστατικά των αποκολλήσεων,  ήρθαν να αναδείξουν για μια ακόμα φορά ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη γεμάτη ενεργές «βόμβες» από τα γηρασμένα και τα ασυντήρητα κτήρια που καταρρέουν μέρα με τη μέρα και απειλούν ευθέως τη δημόσια ασφάλεια.

Όπως είναι γνωστό, έχουν καταγραφεί οκτακόσια ετοιμόρροπα κτήρια από τα οποία τα πεντακόσια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, τα οποία συνθέτουν το σκηνικό της ισορροπίας του τρόμου στον ιστορικό ιστό της παλιάς πόλης όπου το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος γίνεται κάθε μέρα και πιο πιθανό.  Τα ετοιμόρροπα και τα ασυντήρητα κτήρια είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο συνδέεται με την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος που δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την αποκατάστασή τους.

Αντίστοιχα ανασταλτικός παράγοντας είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει συνειδητή αδιαφορία, με την έννοια ότι δεν προτεραιοποιείται ως ανάγκη η άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων. Από την πλευρά της η πολοεοδομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση του και τις ευθύνες του σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από το οποίο δεν είμαστε πολύ μακριά.

Όπως είναι γνωστό, η Πολεοδομία έχει στείλει εκατοντάδες ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων ή γηρασμένων κτηρίων που εμφανίζουν προβλήματα προκειμένου να τα αποκαταστήσουν, ωστόσο η ανταπόκριση δεν είναι δεδομένη. Στελέχη της υπηρεσίας εξηγούν ότι κάποια κτήρια αποκαθίστανται αλλά είναι πολλά εκείνα που ακόμα δεν έχουν διορθωθεί και λειτουργούν σαν απειλή για την ασφάλεια των διερχομένων.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι «το πρόβλημα των ετοιμόρροπων και των γηρασμένων κτηρίων είναι ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό πρόβλημα που άπτεται νομικών, οικονομικών, πολιτικών θεμάτων. Δεν είναι εύκολη η λύση του.

Καθημερινά γίνονται επιδιορθώσεις κτηρίων είναι -ένας δυναμικός αριθμός – και καθημερινά προκύπτουν οι ανάγκες νέων επιδιορθώσεων. Τελευταίες μέρες η πολεοδομία κλήθηκε σε τρεις περιπτώσεις ευτυχώς χωρίς σοβαρό ατύχημα… Έγινε αποκλεισμός των χώρων ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες και ο Εισαγγελέας. Το Ηράκλειο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Όμως και εκτός των τειχών, έχουμε κτήρια στην ενδοχώρα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, χωρίς να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια  επισκευές ή συντηρήσεις.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές στους ιδιοκτήτες είναι ότι δυστυχώς έχουν ποινική ευθύνη όσοι δεν συντηρούν τις οικοδομές τους και δυστυχώς ο νόμος ακόμα και αν επικαλεστείς οικονομική αδυναμία δεν απαλλάσσεσαι. Κάνω έκκληση στους πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους κτήρια τα οποία εμφανίζουν προβλήματα με σοβάδες που κινδυνεύουν να αποκολληθούν, μπαλκόνια, εξώστες τμήματα σαθρά να τα αποκαταστήσουν για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει