Η εκδήλωση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» αποδείχτηκε εξαιρετικά βολική για τη Λότζια, διότι όπως στην πράξη αποδείχτηκε έδωσε αφενός τη δυνατότητα της αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση της κυκλοφοριακής μελέτης και αφετέρου, έδωσε χρόνο για την εκτόνωση των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν με φόντο την επίμαχη πρόταση για τη δημιουργία πιάτσας ταξί στη λεωφόρο καλοκαιρινού στο ύψος που διασταυρώνεται με την Ίδης.
Παράλληλα δόθηκε ο χρόνος για να γίνει ένας μεγάλος γύρος επαφών συναντήσεων και συνεννοήσεων ανάμεσα στους καταστηματάρχες που αντιδρούν και τις παρατάξεις, αλλά και ανάμεσα στις παρατάξεις που φαίνεται ότι κατάφεραν μεταξύ τους να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση και όπως όλα δείχνουν θα μπορέσουν να προσπεράσουν και αυτό το εμπόδιο.
Όπως διαφαίνεται στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναμένεται να γίνει την επόμενη Δευτέρα, δεν θα περιλαμβάνεται η πρόταση της δημιουργίας πιάτσας ταξί στη λεωφόρο καλοκαιρινού στο ύψος που διασταυρώνεται με την Ίδης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των καταστηματαρχών που έβαλαν βέτο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν μια τέτοια εξέλιξη που ακυρώνει την έννοια του πεζόδρομου και αποδομεί όλο το σχεδιασμό της ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο και μάλιστα σε μια περιοχή που τον έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Οι βαριές ευθύνες
Τα διαχρονικά πολιτικά αδιέξοδα της και τις βαριές ευθύνες των δημοτικών Αρχών που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισαν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που τώρα τα συναντάμε μπροστά μας, με καμβά την κυκλοφοριακή μελέτη, διαπιστώνει σε σχετική ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «τα αδιέξοδα που προκύπτουν στην κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο του Ηρακλείου, δείχνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής, αλλά και τις ευθύνες, όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν αλλά και στελέχωσαν τις δημοτικές αρχές του Ηρακλείου εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, με μόνο στόχο να διευκολύνουν την τουριστική, επιχειρηματική κίνηση στο κέντρο, χωρίς κανένα σχέδιο οργάνωσης της καθημερινής, κοινωνικής ζωής και της κυκλοφορίας εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών, δημιούργησαν τετελεσμένα με αποσπασματικές πεζοδρομήσεις, ενώ έρχονται εκ των υστέρων να κάνουν «διάλογο» για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν!
Οι παρατάξεις της πολύχρωμης δήθεν «αντιπολίτευσης» -που έχουν κορμό περίπου τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις με τη δημοτική αρχή- ανακαλύπτουν πως για το χάος φταίει μόνο η σημερινή δημοτική αρχή, επειδή καθυστέρησαν τα έργα πεζοδρομήσεων των τελευταίων χρόνων!
Κανείς τους όμως δεν λέει λέξη: Για το ότι το εντός τειχών Ηράκλειο έχει ακόμα το πολεοδομικό σχέδιο του 1926. Για την ανυπαρξία δωρεάν δημοτικών θέσεων στάθμευσης, την οποία πληρώνουν άμεσα οι δημότες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις parking (που και πάλι δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση).
Για το ότι ξέχασαν -λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και χρηματοδότησης- τα σχέδια μεταφοράς ΟΛΩΝ των δημοσίων υπηρεσιών του κέντρου στο «Ανατολικό και Δυτικό Πολεοδομικό κέντρο» και το ότι ακόμα και τώρα διατηρούν, χτίζουν ή ενοικιάζουν κτίρια μέσα στο κέντρο.
Για το ότι εγκατέλειψαν την ανέγερση υπόγειου γκαράζ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας (μελέτη Τομπάζη) που είχε εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα κάλυπτε τη στάθμευση οχημάτων των επισκεπτών του Μουσείου. Για το ότι δεν υπάρχει καμία διευκόλυνση της ζωής και των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων του κέντρου, που αναγκάζονται να μετακομίσουν -όσοι μπορούν- με κίνδυνο να ερημώσει το κέντρο.
Για την εκτίναξη στα ύψη της αξίας και των τιμών της ιδιοκτησίας της γης στο κέντρο, που κάνουν πανάκριβο κάθε σχέδιο απαλλοτριώσεων, ή ακόμα και διανοίξεων, που διώχνουν τα λαϊκά στρώματα από το κέντρο και διευκολύνουν την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτά τα αδιέξοδα που δημιούργησαν, δεν είναι ένα απλό τεχνικό πρόβλημα και καμιά κυκλοφοριακή μελέτη -που σύντομα θα αποδειχτεί ανεφάρμοστη- δεν μπορεί να δώσει λύσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής αντίληψης, αλλαγή των δυνάμεων που ελέγχουν την εξουσία τοπικά στο δήμο και κεντρικά στην κυβέρνηση.
Οι αντιλήψεις και η πρακτική της σημερινής δημοτικής αρχής και της δήθεν «αντιπολίτευσης» στο δήμο, είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των δημοτών.
Προφανώς χρειάζεται να γίνουν πεζοδρομήσεις αλλά μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο παρεμβάσεων, για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, για φτηνές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, με συχνά δρομολόγια περιφερειακά αλλά και που θα επιτρέπουν στον κόσμο να έχει εύκολη πρόσβαση προς το κέντρο, σχεδιασμού χώρων στάθμευσης περιφερειακά, σύνδεσης της ζωής του κέντρου με την υπόλοιπη πόλη εκτός κέντρου.
Οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι του κέντρου δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες «αναπλάσεις». Αν και πρόσκαιρα φαίνεται να αναβαθμίζονται τα μαγαζιά τους με «λογικές» τύπου «open mall» και να αυξάνεται η κίνηση, ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, θα δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.
Πρόσθετα προβλήματα στους εργαζόμενους δημιουργούν οι σχεδιασμοί για ειδικό καθεστώς με ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και αργίες, διευρυμένο ωράριο, ευέλικτη εργασία και άλλα που έχουν νομοθετηθεί και με τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη».