Ένα φιλέτο 500 στρεμμάτων περιμένει αξιοποίηση από τον Δήμο Ηρακλείου

ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

2.235

Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο αγροτικό ακίνητο που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για μια σπουδαία αγροτική έκταση 500 στρεμμάτων, στη Βαϊνιά Ιεράπετρας που αποτελεί κληροδότημα  της αείμνηστης Φωτεινής Χατζάκη στην Κοινότητα Κάτω Ασιτών που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχε μπει σε σχεδιασμό αξιοποίησης των δυνατοτήτων του.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, πέρυσι ενέκρινε με την απόφασή του, την παραχώρηση στο ΚΕΘΕΑ του δικαιώματος συλλογής του ελαιοκάρπου από το μετόχι Γρυλλιωνάκη όπως και από το παραπάνω ακίνητο.

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Ιεράπετρα συμμετείχαν από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης, ο προϊστάμενος κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, η κ. Κατερίνα Φωστιέρη και από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη  ο υπεύθυνος Κρήτης κ. Μιχάλης Σκουλάς με τρεις συνεργάτες από το παράρτημα Αγίου Νικολάου, ένας εκ των οποίων γνωρίζει καλά το δημοτικό ακίνητο, επειδή συνορεύει με οικογενειακή περιουσία. ‘

 Ένα φιλέτο 500 στρεμμάτων περιμένει αξιοποίηση από τον Δήμο Ηρακλείου Όπως σημειώνει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης «το ακίνητο εντυπωσιάζει με το μέγεθος των 500 σχεδόν στρεμμάτων και την περίμετρο των 2,3 χιλιομέτρων.  Εντός αυτού έχουν φυτευτεί 1800 περίπου ελαιόδενδρα, κάποια από τα οποία δεν έχουν μεγαλώσει, παρά την ηλικία των 20 ετών. Αυτά είναι τα περισσότερο εκτεθειμένα στους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν στην περιοχή.

Το ανώμαλο έδαφος δυσχεραίνει την πρόσβαση στα δέντρα, τα οποία είναι απεριποίητα και δεν φέρουν καρπό» Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι αποτιμώντας την εικόνα του αγροτικού ακινήτου, ο κ. Σκουλάς εκτιμά ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια μέχρι να φτάσομε στην συγκομιδή ελαιοκάρπου. Παράλληλα όμως αξιολογήθηκε ότι θα χρειαστεί να γίνει και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων όπως για παράδειγμα η διάνοιξη δρόμων πρόσβασης και καλλιέργεια.

Παράλληλα διατυπώθηκε η πρόταση να προχωρήσει σε συνεργασία και με τον Δήμο Ιεράπετρας  και την ίδια στιγμή να γίνει κατάθεση αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης στην Περιφέρεια.

 Ένα φιλέτο 500 στρεμμάτων περιμένει αξιοποίηση από τον Δήμο ΗρακλείουΑπό την πλευρά του  κ. Πολυχρονάκης προτείνει τριμερή συνεργασία Δήμου – ΚΕΘΕΑ – ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη όλα αυτά τα εναλλακτικά σενάρια, θα συζητηθούν στην Επιτροπή Παρακολούθησης  και, αν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, αυτές θα τις λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από γνωμοδότηση της Κοινότητας Κάτω Ασιτών η οποία έχει κεντροβαρούς σημασίας συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Σε ότι αφορά στο ελαιόφυτο στο Μετόχι Γρυλλιωνάκη ο κ. Βασιλάκης τονίζει ότι  καλλιεργήθηκε συστηματικά από το ΚΕΘΕΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και το άλεσμα του ελαιοκάρπου και αναμένεται η παράδοση μέρους του ελαιολάδου στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει