Χιλιάδες είναι οι οικογένειες και στην Κρήτη που έχουν ένα μέλος που πάσχει από τη νόσο
Χιλιάδες είναι οι οικογένειες και στην Κρήτη που έχουν ένα μέλος που πάσχει από τη νόσο

Ελπίδα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, που στην Κρήτη φθάνουν τους 10.000, δίνει ένα νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενώ αναμένεται η έγκρισή του και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη λεκανεμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β αμυλοειδές, συσσώρευση του οποίου παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer, τα οποία θα παρουσιαστούν στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων που θα πραγματοποιηθεί (υβριδικά) 9-12 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο Grand Hotel Palace.

«Το φάρμακο αυτό είναι το μόνο νεότερο που υπάρχει. Είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το β αμυλοειδές και έδωσε αποτελέσματα σε όλους τους στόχους της μελέτης.

Δεν θεραπεύει την Alzheimer αλλά καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, σε όλες τις κλίμακες που το χρησιμοποίησαν, αλλά και στην Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET). Το φάρμακο αυτό προορίζεται για άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έδωσε αποτελέσματα» σημείωσε η κ. Τσολάκη.

Γ. Ζαγανάς, επικ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: “Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη”

Όπως έχει δηλώσει στην “Π” ο επικ. καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαγανάς, πρόκειται  για φάρμακο που πρώτη φορά στην ιστορία της νόσου δεν δρα συμπτωματικά, αλλά αλλάζει την πορεία της επιβραδύνοντάς την.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, γιατί μέχρι τώρα τέτοια φάρμακα δεν υπήρχαν. Είναι η πρώτη φορά που θα χορηγούνται φάρμακα, τα οποία  θα «τρενάρουν» τον ρυθμό της εξέλιξης της νόσου» τόνισε ο νευρολόγος.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα δεν θα είναι όμως πανάκεια και θα πρέπει να συνδυάζονται με πολύπλευρη εξατομικευμένη φροντίδα για τον κάθε ασθενή.

Η εικόνα στην Κρήτη

Ο γιατρός  ανέφερε  ότι το 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών που επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας και περιφερικά Ιατρεία για οποιονδήποτε λόγο, πάσχει από άνοια, ενώ το 30% παρουσιάζει ήπιες διαταραχές στη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε όλο το νησί οι ασθενείς υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 κατοικούν στον ν. Ηράκλειου.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια πάσχοντες και αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου αλλά και με το πώς μπορεί κάποιος να καθυστερήσει την εκδήλωση της ασθένειας και των έντονων συμπτωμάτων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα χτύπημα στο κεφάλι, ακόμη και σχετικά μικρό, μπορεί να προκαλέσει άνοια στο μέλλον, άρα πρέπει να προσέχουμε τα ατυχήματα και τις πτώσεις. Η κρητική δίαιτα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, η άσκηση βοηθάει, γιατί μειώνει τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ η μόρφωση και το διάβασμα επιβραδύνουν την εμφάνισή της.

Πάνω σε αυτό, όπως φάνηκε και σε μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Κρητικοί που δεν πήγαν Δημοτικό Σχολείο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν μεγαλύτερα ποσοστά άνοιας, σε σχέση ακόμη και με τους πιο ηλικιωμένους από αυτούς, που όμως είχαν πάει σχολείο. Όσον αφορά στην κληρονομικότητα, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα εμφανίσει κανείς άνοια αν έχουν οι γονείς του.

Η κληρονομική προδιάθεση ωστόσο αυξάνεται ιδιαίτερα όταν η νόσος εμφανιστεί στον γονέα σε αρκετά πρώιμη ηλικία (κάτω των 65 ετών). Να σημειωθεί ότι η ασθένεια εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε ασθενείς άνω των 70 ετών χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε νεότερες ηλικίες, αλλά σε  μικρά ποσοστά.