Στις 28 Φεβρουαρίου η δίκη για τη ναρκω-νταλίκα από την Ολλανδία 

166

Για τις 28 Φεβρουαρίου διέκοψε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης με την ναρκω-νταλίκα που μετέφερε από Ολλανδία 3.600 γραμμάρια κόκας και 25 κιλά χασίς Skunk, «φυτεμένα» ανάμεσα σε 25 τόνους κρέατος.

Με βάση το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκαν στο εδώλιο, οι βασικοί κατηγορούμενοι κινδύνευαν  ακόμα και με ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία και  «έδιωξε» την επιβαρυντική περίσταση στη διακίνηση ναρκωτικών, δεχόμενο απλή διακίνηση.

Από τους έξι συνολικά  κατηγορούμενους στην υπόθεση, οι δύο κρίθηκαν αθώοι  και οι τέσσερις καταδικάστηκαν.  Στους τρεις επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών, ενώ στον τέταρτο ποινή έξι ετών λόγω τοξικομανίας. Ως βασικός κατηγορούμενος φέρεται 53χρονος αυτοκινητιστής από χωριό του Ηρακλείου.

Στην απολογία του έκανε λόγο για σφάλμα, το οποίο απέδωσε στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Όπως είχε υποστηρίξει, η πανδημία τον αποτελείωσε και μπήκε στον πειρασμό να ζητήσει βοήθεια από τον «Μάκη», παλιό γνωστό από τη δουλειά καθώς έκανε 20 χρόνια δρομολόγια στο εξωτερικό. Στο παρελθόν τον είχαν προσεγγίσει, όπως είπε, για παράνομες μεταφορές αλλά τις είχε απορρίψει.

Ήξερε ότι θα μετέφερε παράνομο φορτίο, δεν γνώριζε το περιεχόμενο. Πληροφορήθηκε στην πορεία για την κατεργασμένη κάνναβη, δεν έκανε πίσω ωστόσο καθώς τότε δεν αξιολόγησε την σοβαρότητα της υπόθεσης.

Επειδή ο ίδιος δεν διέθετε αυτοκίνητο, προσέγγισε τον 72χρονο ιδιοκτήτη του φορτηγού-ψυγείου, για τον οποίο επίσης γνώριζε ότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει