Πιάτσα ΤΑΞΙ: «Κόκκινο πανί» για τους εμπόρους της Καλοκαιρινού

2.151

Νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανοίγει η τροποποιημένη για πολλοστή φορά πρόταση της δημοτικής Αρχής για την κυκλοφοριακή οργάνωση στην εντός των τειχών πόλη και μάλιστα πριν να προλάβει να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία πιάτσας ταξί στην Καλοκαιρινού στο ύψος που συμβάλλει με την οδό Ίδης, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, που έχει ξεσηκωθεί ζητώντας από το δήμο να πάρει πίσω την πρότασή του και να μην την καταθέσει στο δημοτικό Συμβούλιο.

Χθες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις των διαμαρτυρόμενων εμπόρων τόσο με το δήμαρχο όσο και με τον αντιδήμαρχο, Γ.Αναστασάκη, όπου εξέφρασαν την οργή τους για το σχεδιασμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική ανακολουθία της δημοτικής Αρχής να εισάγει ταξί στο τμήμα της  Καλοκαιρινού που σήμερα δεν κυκλοφορείται από αυτοκίνητα.

«Αν μπουν ταξί, τότε ποιος θα εμποδίσει και την έλευση των ΙΧ;» τόνιζαν με νόημα οι έμποροι δίνοντας τελεσίγραφο στο δήμο Ηρακλείου ότι δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να αποδεχτούν ένα τέτοιο σχεδιασμό. Εξηγώντας την τοποθέτησή τους ξεκαθάρισαν ότι εδώ και δυο δεκαετίες έχει ανοίξει στο Ηράκλειο το κεφάλαιο των πεζοδρομήσεων το οποίο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης παρά τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις που μεσολάβησαν.

Για να προχωρήσει ο συνολικός αυτός σχεδιασμός, οι έμποροι του Ηρακλείου πλήρωσαν πανάκριβα το τίμημα της ανάπλασης ευελπιστώντας προοπτικά να κεφαλαιοποιήσουν μαζί με ολόκληρη την πόλη τα οφέλη του.

Στη βάση του σχεδιασμού της πεζοδρόμησης της Καλοκαιρινού έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες που έδιναν μια νέα προοπτική στη δυναμική ανάταξη της τοπικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία ναρκοθετείται στο «παραπέντε» με τη εισήγηση της δημοτικής Αρχής να εισάγει την τελευταία στιγμή την εγκατάσταση πιάτσας ταξί στην οδό Καλοκαιρινού, η οποία θα δίνει έ́ξοδο των οχημάτων από την οδό́ Μουρέλου.

Η πρόταση αυτή τονίζουν οι έμποροι ακυρώνει την έννοια του πεζόδρομου, αφού η διέλευση των ταξί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και εισάγει και την διέλευση των ΙΧ. Με τον τρόπο αυτό καταρρέει πανηγυρικά  ένα νευραλγικό τμήμα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων σε βάρος των εμπόρων της Καλοκαιρινού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, δηλαδή των ανθρώπων που τόσο καιρό ταλαιπωρούνται στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το όραμα της ανάπλασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει