Νέες προτάσεις για το κυκλοφοριακό

239

Με νέες λειάνσεις και τροποποιημένες προτάσεις έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τέταρτη φορά το μεγάλο θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης, με την ελπίδα αυτή τη φορά να έχει βρεθεί η κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να προκύψει μια ομόφωνη πρόταση.  Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα, εξελίχθηκαν  διεργασίες συνεννόησης ανάμεσα στις παρατάξεις, οι οποίες κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και έτσι το μοναδικό σημείο τριβής παραμένει η πλευρά των ταξί.

Όμως και αυτό το μέτωπο εκτιμάται ότι θα κλείσει, αφού ο Δήμος εμφανίζεται αποφασισμένος να υιοθετήσει το αίτημα τους, για μια νέα πιάτσα ταξί που αναμένεται να εγκατασταθεί στην αρχή της Καλοκαιρινού, στο σημείο που συναντά την Ίδης.

Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί εκεί πιάτσα ταξί με έξοδο των οχημάτων από την οδό Μουρέλου. Η αναθεωρημένη πρόταση που συζητά το Σώμα τη Δευτέρα, προβλέπει ξεκάθαρα την καθολική απαγόρευση στο σταυρό της πόλης στην οποία έχουν ομονοήσει όλες οι πλευρές.

Η μελέτη αξιολογώντας θετικά τα αιτήματα των καταστηματαρχών της οδού 1821 για πεζοδρόμηση και αναβάθμιση της εν λόγω οδού, προτείνουν την πεζοδρόμηση της Δικαιοσύνης ως την Κυρίλλου Λουκάρεως. Δεν θα είναι χαρακτηρισμένα ως πεζόδρομος τα τμήματα τις 1821 από την οδό Κόσμων, μέχρι την Μ. Οδηγητρίας και η διασταύρωση με την οδό Καρτερού προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση και η αποχώρηση προς και από τους υφιστάμενους σταθμούς αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, λόγω της λειτουργίας του σταθμού αυτοκινήτων στην οδό Θησέως το τμήμα τη 1821 από την Κόσμων μέχρι τη Μ.Οδηγητρίας θα λειτουργεί ως  δρόμος που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα εξερχόμενα οχήματα από το χώρο στάθμευσης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα 8μηνο όπως αναφέρεται στη μελέτη αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί και στους 4 μήνες. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν προκειμένου να διαχειριστούν τη δύσκολη εξίσωση της οδού Οδηγητρίας, όπου η στενότητα του δρόμου δημιουργεί αντιδράσεις προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα, για το αν μπορεί να αντέξει τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια μικτή επιτροπή με τη συμμετοχή των τοπικών εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συναδέλφων τους από τη 1821, των δύο ιδιωτικών πάρκινγκ, εκπροσώπων της Τροχαίας και της Αστυνομίας, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της κίνησης καταγράφοντας τις δυσκολίες.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή τονίστηκε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες, σε ότι αφορά στην αποτύπωση του κυκλοφοριακού φόρτου. Σε σχέση με την πρόσβαση στην οδό Γιαννίκου αναμένεται  να προωθηθεί μια κανονιστική πράξη η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει τους όρους πρόσβασης των κατοίκων στους πεζόδρομους που βρίσκονται στα σπίτια τους ώστε να λυθούν τα αντικειμενικά ζητήματα που θέτουν σε ό,τι αφορά στην καθημερινή εξυπηρέτησή τους.

Διαμορφώνεται οδικός βρόγχος ήπιας κυκλοφορίας στον άξονα Ζωγράφου,Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σμύρνης, όπου θα κυκλοφορούν τα ταξί, τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης, τα δίκυκλα, τα οχήματα ΑΜΕΑ, τα ασθενοφόρα έκτακτης ανάγκης, και ασφάλειας του Δικαστικού Μεγάρου. Ακόμα προτείνεται η πεζοδρόμηση των οδών Έβανς από Αβέρωφ μέχρι τη Δικαιοσύνης, τη Χ.Γιάνναρη, και από Σμύρνης μέχρι την Εβανς, Γιαννιτσών, Τσαγκαράκη, Ρούσου Χούρδου, και Κοζύρη.

Η μελέτη υιοθετεί ακόμα την πρόταση για την διερεύνηση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση χρήσης ηλεκτροκίνητου μέσου, με μέγιστη ταχύτητα, τα 20 χιλ που θα κινείται από την Πύλη Παντοκράτορα ως την πλατεία Ελευθερίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει