Η κ. ΓΙΡΒΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π”: Στόχος, μια γενιά χωρίς καπνό!

642

«Τσιγάρο; Τι είναι αυτό;»

Πόσο… επιστημονική φαντασία μοιάζει σήμερα μία γενιά χωρίς καπνό; Και όμως, είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών «Περιβάλλον χωρίς καπνό και η πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2030».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που είναι αύριο, 4 Φεβρουαρίου, η επιστημονική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος, Δρ. Χάρις Γιρβαλάκη, αναφέρει στην «Π» πως οι βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, τα επιτεύγματα και οι παροχές στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, οδήγησαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος παραμένει μια σοβαρή απειλή που επηρεάζει τις ζωές των Ευρωπαίων. Σήμερα, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και ταυτόχρονα το ένα τέταρτο των περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται στη χρήση καπνού. Σε μια κοινωνία χωρίς κάπνισμα, εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η κ. ΓΙΡΒΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π” Στόχος, μια γενιά χωρίς καπνό!Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι καπνιστές με καρκίνο έχουν μειωμένη θεραπευτική ανταπόκριση, αυξημένη υποτροπή καρκίνου και αυξημένες επιπλοκές στη θεραπεία του καρκίνου», αναφέρει και τονίζει πως «εάν δεν λάβουμε αποφασιστική δράση, οι χαμένες ζωές από τον καρκίνο στην ΕΕ πρόκειται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 24% έως το 2035. Όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο:

«Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ανανεωμένη και αποτελεσματική δέσμευση για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου».

Σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2023, η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Περιβάλλον χωρίς καπνό και η πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2030» με επικεφαλής τις οργανώσεις No Fumadores και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (European Network for Smoking and Tobacco Prevention-ENSP), ως μια μορφή συμμετοχής των πολιτών στην χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

H Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών καλεί σε συμπόρευση των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα καλύτερο και υγιές μέλλον και καλύτερο περιβάλλον απαλλαγμένο από τους κινδύνους της χρήσης καπνού. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι και για να προχωρήσει με τις συστάσεις που προτείνει αυτή η πρωτοβουλία, πρέπει να συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός 1 έτους.

Για να γλιτώσουν οι νέες γενιές από τον εθισμό στον καπνό, εκτός από την αποφασιστική δράση κατά των περιβαλλοντικών κινδύνων που προκαλούν τα αποτσίγαρα και την καταπολέμηση του καπνίσματος, είναι αναγκαίο:

1να προωθήσουμε την πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2028, τερματίζοντας την πώληση καπνού και προϊόντων νικοτίνης σε πολίτες που γεννήθηκαν μετά το 2010

2να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για παραλίες και όχθες ποταμών χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, ώστε να καταστούν οι χώροι αυτοί πιο υγιεινοί και περιβαλλοντικά βιώσιμοι

3να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών πάρκων χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, ώστε να καταστούν πιο υγιεινά και να μειωθούν η μόλυνση και ο κίνδυνος πυρκαγιών

4να επεκταθούν οι εξωτερικοί χώροι χωρίς καπνό και ατμό, ιδίως εκείνοι όπου συχνάζουν ανήλικοι (πάρκα, πισίνες, αθλητικές εκδηλώσεις και αθλητικά κέντρα, θεάματα και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων)

5να καταργηθούν οι διαφημίσεις καπνού και η παρουσία τους σε οπτικοακουστικές παραγωγές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά για την αντιμετώπιση της συγκεκαλυμμένης διαφήμισης μέσω παραγόντων επιρροής (influencers) και τοποθέτησης προϊόντων

6να χρηματοδοτηθούν έργα έρευνας και ανάπτυξη για ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση καπνού, ώστε να βελτιωθεί η πρόγνωσή τους και να καταστεί δυνατή η θεραπεία τους.

Η κ. ΓΙΡΒΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π” Στόχος, μια γενιά χωρίς καπνό!Μόλις η πρωτοβουλία φτάσει το 1 εκατομμύριο επικυρωμένες υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και να λάβει μέτρα.

Ποιος μπορεί να υπογράψει;  Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλικία για να ψηφίσει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμμετοχή εδώ: https://eci.ec.europa.eu/029/public/#/screen/home

Μπορεί να μάθει κανείς περισσότερα: https://tfe-el.ensp.network/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει