ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις μέλισσες, το μέλι και τον… πλανήτη

493

Χωρίς μέλι κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη αφού η παραγωγή του ιδιαίτερα θρεπτικού αυτού προϊόντος σιγά σιγά φθίνει.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» που οργανώνει ημερίδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στη Βιολογική Μελισσοκομία». Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, στην  αίθουσα εκδηλώσεων του  ιδρύματος «Θεομήτωρ» – Δεσποτικό  Ρεθύμνης.

Στόχος της ημερίδας να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι και όχι μόνο, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στους παραγωγικούς κλάδους και να χαράξουν στρατηγικές επιβίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Οι μελισσοκόμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις δραστηριότητες τους, όσο και τα οικοσυστήματα όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά παγκοσμίως.

Η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χριστίνα Κουβαρά, αναφέρει στην «Π» πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ο κλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσει. Το κλίμα αλλάζει, είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε καταλάβει, αυτό έχει επιπτώσεις και στη μέλισσα.

Η κα Κουβαρά
Η κα Κουβαρά

Η κ. Κουβαρά αναφέρει πως μέχρι πρότινος, στην Κρήτη επικρατούσαν ανοιξιάτικες συνθήκες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέλισσα να μην ξεκουράζεται. Ζούσε τον χειμώνα σα να είναι άνοιξη. Παράλληλα, βλέπουμε ότι κάποια λουλούδια έχουν ανθίσει πολύ πρόωρα και αναμένεται να έχουν «πεθάνει» ως τον Ιούνιο. Έτσι, η μέλισσα δε θα έχει πώς να τραφεί και, φυσικά, δε θα είναι σε θέση να παράξει μέλι.

Η παραγωγή μελιού είναι ήδη μειωμένη, «με την κλιματική αλλαγή, όπως τη βιώνουμε, το πρόβλημα είναι τρομερό, όπως πάμε θα χαθεί εντελώς η μέλισσα», αναφέρει η κ. Κουβαρά.

Ο σύλλογος είναι σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο στόχος είναι η επιβίωση της μέλισσας και του κλάδου των μελισσοκόμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η μέλισσα αφανιστεί, τότε ο πλανήτης έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής. Όπως τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου, η μέλισσα παίζει κομβικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα και γονιμοποιεί τα πάντα στη φύση.

Όσο αφορά στην παραγωγή, φέτος κάποιοι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 40% ενώ και πέρσι η παραγωγή είχε μειωθεί στο μισό. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν στην Νέα ΚΑΠ οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, σαν επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, να επιδοτηθούν οι μελισσοκόμοι που έχουν μελισσοκομικό βιβλιάριο ανά κυψέλη (και οι ειδικού καθεστώτος) από τη νέα ΚΑΠ για την επικονίαση των μελισσών και τη συμβολή τους στη γεωργική παραγωγή, στη διατήρηση του φυτικού κεφαλαίου και όχι μόνο.

Ακόμα, να υπάρχει μέριμνα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου για τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου όπου λόγω κλιματικής αλλαγής, υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών και όχι μόνο καταστροφών, αδυνατούν να συντηρήσουν και να κρατήσουν υγιή τα μελισσοσμήνη τους, που χάνονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο.

Επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ανθοφορίες και κατ’ αντιστοιχία οι μελιτοεκκρίσεις έχουν σημαντικά μειωθεί με αποτέλεσμα κατ’ αντιστοιχία τη μειωμένη μελισσοκομική παραγωγή.

Στην εκδήλωση, οι βασικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν την παρακάτω θεματολογία:

* Γενική Ενημέρωση- Δράσεις και προβλήματα μελισσοκόμων

*Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην μελισσοκομία

*Κλιματική κρίση και Βιοποικιλότητα των επικονιαστών

*Απαιτήσεις Βιολογικής Μελισσοκομίας

*Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα φυτά και τις μέλισσες

*Μελισσοκομικές Πρακτικές με βάση τη Βιολογική Μελισσοκομία

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με την  υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα  του Δήμου Ρεθύμνης, της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Η  είσοδος θα είναι  ελεύθερη για τους πολίτες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11.00-11.30 (30’) Προσέλευση -καφές

11.30-11.45 (15’): Εναρξη – χαιρετισμοί

11.45-12.15 (30’): Γενική ενημέρωση – Δράσεις και προβλήματα μελισσοκόμων Εισηγήτρια: Κουβαρά Χριστίνα -πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης “ΜΕΛΛΙΤΕΥΣ”.

12.15-12.30 (15’): “Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην μελισσοκομία: Εισηγητής: Πολύδωρας Κώστας- πρόεδρος Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων

12.30-13.00 (30’): “Κλιματική κρίση και βιοποικιλότητα των επικονιαστών” Εισηγητής: Τριανταφυλλίδης Αντώνης- τεχνολόγος, γεωπόνος, επικεφαλής επιθεωρητής βιολογικών προϊόντων

13.00-13.30 (30’): “Απαιτήσεις βιολογικής μελισσοκομίας: Εισηγητής: Μιχάλης Ραλλάκης – γεωπόνος ΓΠΑ.

13.30-14.00 (30’): Διάλειμμα.

14.00-14.45 (45’): Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα φυτά και τις μέλισσες”. Εισηγήτρια:Δρ. Φανή Χατζήνα, διευθύντρια ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

14.45-15.45 (60’): “Μελισσοκομικές πρακτικές με βάση την βιολογική μελισσοκομία” Εισηγητής: Δρ. Λεωνίδας Χαριστός, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

15.45-16.00 (15’): Ερωτήσεις-απαντήσεις – απονομή βεβαιώσεων – λήξη ημερίδας.

16.00-17.00 (60’): Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει