ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: Ψάχνουν φόρμουλα καταβολής αποζημιώσεων για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Θέλουν να “τρέξουν” και το θέμα των φακέλων

509

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βρει άμεσες λύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες κυρίως του Αρκαλοχωρίου, αλλά και στη συνέχεια και των υπολοίπων δήμων που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους σεισμούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης έχει εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάσει ένα σχετικό σχέδιο νόμου, που προτίθεται να περάσει ακόμα και σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου άμεσα να οδηγηθεί στις Επιτροπές και να υπάρχει ο χρόνος για «διαφήμισή» του προς την τοπική κοινωνία πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π» επίσης, ο υπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, έχει δώσει σχετικές οδηγίες στους υπεύθυνους υπαλλήλους του γραφείου του, να εντείνουν κατ’ αρχάς την παρουσία τους στην Κρήτη και το δήμο Μινώα Πεδιάδος, καθώς και την συνεργασία τους με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Ήδη μάλιστα, όπως είχε γράψει από χθες η «Π», έχουν αποσταλεί σε εκατοντάδες δικαιούχους αποζημιώσεων με ελλιπή στοιχεία φακέλων όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου τα στοιχεία να συμπληρωθούν άμεσα και οι φάκελοι να εγκριθούν.

Το Υπουργείο επιπρόσθετα θέλει να βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και με το αρμόδιο συμβουλευτικό και τεχνικό όργανο που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο, γι’ αυτό και είχε γίνει προσπάθεια να υπάρξουν σχετικές συναντήσεις ήδη από χθες στην Αθήνα, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί.

Στην ουσία του πράγματος πάντως, το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει στις επιτροπές, αν είναι δυνατόν ακόμα και πριν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αρχίσει η διαβούλευση επ’ αυτού.

Την ίδια ώρα προωθούνται λύσεις και για όλους τους υπάλληλους του Τμήματος Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες στο ταχύτερο δυνατό διάστημα και να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα, ώστε στην ημερομηνία ανακοίνωσης των εκλογών το όλο θέμα να θεωρείται πολιτικά «λήξαν».

«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία πάντως φαίνεται πως αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες απαιτούνται αμοιβές μηχανικών και λοιπές αμοιβές, για τις οποίες ακόμα δεν έχουν δοθεί οριστικές απαντήσεις ούτε και έχουν βρεθεί οι τελικές λύσεις.

Εξαιτίας όμως των εκλογών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κατατεθεί το σχέδιο νόμου αρχικά ως έχει και στη συνέχεια, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από την ψήφιση του, να προστεθούν όλες οι τροποποιήσεις που απαιτούνται μέσω τροπολογιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει