ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: 20 χρόνια της ταινίας «Σπιρτόκουτο» γιορτάζει η ΝΕ.Κ.Λ.Η.

206

Τα 20 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας   το  «Σπιρτόκουτο» θα γιορτάσει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, μαζί  με τον σκηνοθέτη της Γιάννη Οικονομίδη, αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

«Για εμάς είναι διπλή η γιορτή, αφού είναι ο πρώτος καλεσμένος μετά την post COVID-19 επάνοδο της Λέσχης, όπως ήταν και το 2007, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της» τονίζει η ΝΕ.Κ.Λ.Η.

Σε αυτήν την επετειακή προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία μετά την προβολή να συζητήσει την ταινία με τον δημιουργό της, με την ωριμότερη πλέον ματιά των δύο δεκαετιών που πέρασαν.

Το Σπιρτόκουτο του 2002, που σε μία περίοδο ευφορίας για την ελληνική κοινωνία, έστρεψε τον Νεοέλληνα του 20ου αιώνα στον καθρέφτη, δίνει αφορμή για απολογισμό στο παρόν των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε ατομικά και ως σύνολο.  Με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Οικονομίδης δημιούργησε νέους ριζοσπαστικούς δρόμους για το ελληνικό σινεμά, καθώς το καινοτόμο ύφος του λιτού, ωμού και βίαιου ρεαλισμού ακολουθείται από πολλούς νεότερους κινηματογραφιστές αρκετά συχνά πλέον.

Σε ένα διαμέρισμα του Κορυδαλλού που “φλέγεται” από τον καύσωνα, ο 50άρης Δημήτρης προσπαθεί να επιβάλλει τις πατριαρχικές του απόψεις επί παντός επιστητού στα μέλη της οικογένειας του. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα απίστευτα βίαιο λεκτικό ξέσπασμα όλων των εμπλεκόμενων μεταξύ τους.

Όμως, μια αποκάλυψη θα κόψει μεμιάς το τεντωμένο σκοινί στο οποίο ακροβατούν οι χαρακτήρες. “Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους”, όπως εύστοχα συνοδεύεται ο τίτλος του έργου, που την περίοδο 2022-23 αναβίωσε (ξανά) στη θεατρική σκηνή, ως musical!  Η ΝεΚΛΗ ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο ATRION, που για μια ακόμη φορά στηρίζει τις δράσεις της ως χορηγός φιλοξενίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει