«Υγεία Μπροστά»: Το Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η 7η ΥΠΕ στην Κρήτη.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας και στελέχη του Υπουργείου Υγείας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εξειδικευμένοι ιατροί, αναλύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού, εστιάζοντας στο προσωπικό βίωμα και τη σημασία της πρόληψης αλλά και της κοινωνικής υποστήριξης.

Ανάλογες εκδηλώσεις οργανώνονται επίσης σήμερα στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Σπίτι του Πολιτισμού, διεύθυνση: Βερνάρδου Εμμανουήλ 12, πλησίον Ωδείου, Ρέθυμνο – Παλαιά Πόλη.

Το Σάββατο στον Άγιο Νικόλαο  και συγκεκριμένα στο Επιμελητήριο Λασιθίου, διεύθυνση: Ακτή Κούνδουρου Ιωσήφ 17, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου. Όπως τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα από τότε που ξεκίνησαν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί εγκαίρως με ευρήματα πάνω από 4.500 γυναίκες.

«Τα τελευταία χρόνια μέσα από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία που φέρει συμβολικά το όνομα “Είναι στο χέρι μου” η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου. Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή παρέμβαση, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαστογραφίες από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, αλλά και σε ακριτικά νησιά όπως στη Γαύδο, στο Καστελόριζο και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη και η Μήλος» τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων και βεβαίως του καρκίνου του μαστού αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, των δομών της υγείας, των συλλογικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων και τελικά της κοινωνίας των πολιτών, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης αποτελεί η συνεργασία, για πρώτη φορά στη χώρα, της Περιφέρειας Κρήτης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου, μέσα από το οποίο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τις μορφές καρκίνου, τις περιοχές που εντοπίζονται οι ασθενείς και στη συνέχεια η ιατρική κοινότητα προτείνει εστιασμένες παρεμβάσεις.