Ένα διαχρονικό, πολιτιστικό παράδοξο…
Πρόσφατα παρατηρήθηκε μία «καταιγίδα» δημοσιευμάτων, ψηφισμάτων και άρθρων συλλόγων και έγκριτων επιστημόνων με βασικό περιεχόμενο την έκπληξή τους για το παράδοξο γεγονός της κραυγαλέας απουσίας των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων από το καλεντάρι της UNESCO.
Συγκεκριμένα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Nίκος Μαρκάτος ,αναφέρει σε επιστολή του χαρακτηριστικά:
«Με τη μοναδική τους τέχνη και αρχιτεκτονική και την εξάπλωση των ιδεών τους μέσω των επαφών τους με άλλους πολιτισμούς του Αιγαίου, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του Δυτικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. Έτσι προκαλεί έκπληξη ότι τα σημαντικότατα αυτά μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στο σχετικό κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η παράλειψη αυτή είναι λάθος και ταυτόχρονα δείχνει την εθνική μας, μάλλον συνήθη, αδιαφορία.. Η συμπερίληψη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη εκ της σημαντικότητάς τους». Πολλές δεκάδες άλλοι επιστήμονες, έχουν επίσης δημοσιεύσει παρόμοιες με τον πρύτανη απόψεις, ομιλώντας και αυτοί για πολιτιστικό παράδοξο. Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, να απουσιάζει από το καλεντάρι της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί 16 άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, ίσης ή υποδεέστερης αρχαιολογικής σημασίας.
Μετά από πολυετή έρευνα που πραγματοποιήσαμε, χωρίς να θεωρούμε ότι κατέχομε την απόλυτη αλήθεια, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η παραδοξότητα οφείλεται σε διχογνωμία ανάμεσα σε κάποιους αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού και των αντίστοιχων υπευθύνων του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, κατά πόσον ο Μινωικός Πολιτισμός είναι Ελληνικός ή Σημιτικός!
Όπως διατείνονται κάποιοι Μανδαρίνοι του Υπουργείου Πολιτισμού, άπόψεις που έχουν, κατά καιρούς εκφράσει και δημόσια. Αυτή λοιπόν η διχογνωμία, πιστεύουμε έχει οδηγήσει την παραπομπή του θέματος στις καλένδες.
Κατά καιρούς μάλιστα επικαλούνται σαν δικαιολογία διάφορες απίθανες αιτιάσεις τις οποίες στην συνέχεια εγκαταλείπουν για να εφεύρουν κάποιες άλλες.
Η ελληνικότητα, όμως, του Μινωικού Πολιτισμού είναι Ιστορικά τεκμηριωμένη και αναμφισβήτητη.
1) Όμως, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία της Κρήτης του καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη (σελ. 23) ότι οι Μινωϊτες δεν είχαν σχέση ούτε με τους Άραβες ούτε με τους Σημίτες. Άρα:
2) Τα αρχαία κείμενα αναγράφουν ότι ο Κλύμενος ο γιος του Κάρδυος ο Κυδωνιεύς, απόγονος του Ιδαίου Δάκτυλου Ηρακλή (του αρχηγού των Κουρητών φρουρών τροφών του νεογέννητου Δία, του Κρηταγενούς που γεννήθηκε στην Κρήτη από την Ρέα που κατέφυγε εκεί για να το γλυτώσει από την οργή του πατέρα του Κρόνου, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του) θεωρείται ο πρόδρομος του Ολυμπισμού.
3) Ο Ανδρόγεω ο γιος του Μίνωα, καθώς και ο Εργοτέλης ο Κνώσιος ήσαν οι πιο επώνυμοι ολυμπιονίκες από μια σειρά Κρητών ολυμπιονικών, της αρχαίας εποχής και ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ελάμβαναν μέρος μόνο Έλληνες.
4) Ο Μίνωας ήταν, κατά την παράδοση, γιος του Δία και της Ευρώπης και γεννήθηκε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της Γόρτυνας.
5) Ο Μίνωας και τα αδέλφια του Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας θεωρούντο από τους Αρχαίους Έλληνες ως Κριτές του Άδη.
6) Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου, του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου,της Αριάδνης και του Θησέα, του σιδερένιου γίγαντα Τάλω, κ.λπ… αποδεικνύουν την άρρηκτη σχέση αρχαίων Ελλήνων και Μινωιτών.
7) 500 περίπου χρόνια πριν την εμφάνιση του Μωυσή (1300- 1200 πΧ) και αρκετούς αιώνες πριν την εισβολή των Αχαιών στην Κρήτη (1450 πΧ) οι Μινωίτες μιλούσαν Αρχαία Ελληνικά και όχι βέβαια Αραμαϊκά, Εβραϊκά, Παλμυρικά, κ.λπ., αλλά την Ελληνόφωνη Μινωϊκή συλλαβική και γραμμική Α’ γραφή, που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Κρήτη αλλά και σε όλο το Αιγαίο.
8) Ο ιστορικός Στράβων γράφει ότι οι ειρηνικοί Μινωίτες ήσαν «γηγενείς Ετεοκρήτες και Κύδωνες»
9) «Σήμερα πιστεύεται ότι γενικότερα ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου κατοικείτο την προανακτορική περίοδο (2600- 2000 πΧ) από μια μεγάλη ομοεθνία στην οποία δίδεται συνήθως το όνομα Προέλληνες ή Αιγαίοι. Είναι οι ΠΕΛΑΣΓΟΙ των Αρχαίων Ελλήνων. Ιδιαίτερα κοινά τοπωνύμια με τα συμπλέγματα – νδος, (σ)σος, (τ)ο όπως Λαβύρινθος, Ερύμανθος, Κνωσός, Ιλισσός, Υμηττός, Φαιστός, κ.λπ. θεωρούνται κατάλοιπα της γλώσσας των πελασγών.
Οι λαοί αυτοί που ανήκουν στην λεγόμενη Μεσογειακή φυλή με ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά την δολιχοκεφαλία, το βραχύ ανάστημα, τα μαύρα μάτια δεν έχουν φυλετική σχέση ούτε με τους Σημίτες ούτε με τους Αιγύπτιους. Οι λαοί αυτοί δημιούργησαν τον πολιτισμό της χαλκοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο, Κρήτη και Κυκλάδες».
10) Επίσης ο Κρητικός ήρωας Ιδομενέας με τους τοξότες του, πρωταγωνίστησε στον Τρωϊκό Πόλεμο, ο δε Νέαρχος από τη Λατώ της Κρήτης υπήρξε ο ονομαστός Ναύαρχος του Μεγάλο Αλεξάνδρου, που έφθασε με τον στόλο του μέχρι τις εκβολές του Ινδού ποταμού…
11) Ο δε Σπαρτιάτης Βασιλιάς Λυκούργος πήρε ως πρότυπο διακυβερνησης της Σπάρτης, τους Νόμους του Μίνωα. Ματαιοπονούν λοιπόν οι πλαστογράφοι της Ιστορίας, ο Μινωικός πολιτισμός είναι αδιαμφισβήτητα Ελληνικός Πολιτισμός και… η μη ένταξη του Μινωϊκού Πολιτισμού στο Καλεντάρι της UNESCO αποτελεί Διεθνές Αίτημα, αντίστοιχο της επιστροφής των Eλγινίων Μαρμάρων του Παρθενώνα…
- Ο Δημ. Κων. Σαρρής είναι π. υφυπουργός-νομάρχης Ηρακλείου