Ιωάννης Νικολάου Συγγελάκης (1936-2023)

240
O Γιώργος Α. Καλογεράκης
του Γιώργου Καλογεράκη*

Πέθανε χθες ο Ιωάννης Νικολάου Συγγελάκης, σε ηλικία 87 ετών.

Σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, εγκαταλείπουν τη ζωή οι τελευταίοι «μάρτυρες» της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδος. Μαζί μ’αυτούς «χάνεται» κι ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Ο Ιωάννης Συγγελάκης ήταν παιδί του Νικολάου Συγγελάκη. Τον Σεπτέμβριο του 1943 που ο φασιστικός και βάρβαρος κατοχικός στρατός, εκτελώντας ένα μελετημένο σχέδιο πέρασε από φωτιά και ατσάλι τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και της Κάτω Ιεράπετρας, ήταν στην ηλικία των εφτά (7) ετών.

Είδε τα κατοχικά στρατεύματα της Βέρμαχτ να στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα στον Αμιρά και να δολοφονούν τον πατέρα του, Αριστομένη, τα τρία αδέλφια του πατέρα του, Ιωάννη, Ματθαίο και Παύλο, και τον παππού του, Νικόλαο. Ένας πατέρας με τέσσερις γιους. Στήθηκαν στο απόσπασμα από τους «γενναίους και ιππότες» Γερμανούς κατακτητές.

Το παιδί έμεινε ορφανό. Ένα από τα αφανή εγκλήματα των Γερμανών. Μετά τις εκτελέσεις, ορφανά παιδιά και χήρες γυναίκες να προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Ο Ιωάννης Συγγελάκης πήγαινε στο Γυμνάσιο της Βιάννου σε ηλικία 12 ετών, από το χωριό του Αμιρά με τα πόδια, έξι χιλιόμετρα στον πηγαιμό και έξι στον γυρισμό. Χωρίς παπούτσια.

Παπούτσια φόρεσε σε ηλικία 18 ετών. Ο Ιωάννης σπούδασε και κατέκτησε εφτά πανεπιστημιακά πτυχία. Παντρεύτηκε και απόκτησε οικογένεια.

Ο γιος του, Αριστομένης, πανεπιστημιακός σήμερα και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Η κόρη του, Δέσποινα, εξαίρετη δικηγόρος και αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου.

Η κηδεία του Ιωάννη Συγγελάκη θα γίνει στον Ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, στις 2 η ώρα το μεσημέρι. Η ταφή θα γίνει στο αγαπημένο του χωριό, τον Αμιρά.

Θα είμαστε εκεί.

Για να τιμήσουμε τον Ιωάννη Νικολάου Συγγελάκη.

Για να τιμήσουμε τον Κρητικό που είδε να δολοφονείται ο πατέρας, ο παππούς και τρεις πρώτοι θείοι του.

Για να τιμήσουμε την ιστορία της πολύπαθης Βιάννου.

Για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη.

Γιατί την τιμή αυτή του την οφείλουμε κι εμείς και η λευτεριά της Κρήτης.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει