ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έγιναν πανω από 4.000 έλεγχοι στην αγορά με πρόστιμα 3 εκατ. ευρώ

192

Περισσότεροι από 4.000 έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ σε περίπου 150 επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, τον Διοικητή της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπο Μελισσινό και τον CEO της Warply και υπεύθυνο της πλατφόρμας e-katanalotis, Γιάννη Δοξαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το αρμόδιο υπουργείο, οι βασικές αγορές των καταναλωτών γίνονται σε 5.000 επιχειρήσεις και εκεί ακριβώς επικεντρώνονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ.

Παράλληλα, εξήγησε οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα στην αγορά γίνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και επειδή υπάρχει τεκμηρίωση δεν υπάρχουν ακυρώσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τo μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ -άνω των 600.000 ευρώ – εισπράχθηκε στο ακέραιο.

«Όχι σε ”αγορές πανικού”, θα πέσουν οι τιμές»

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες ενώ αυτό θα αποτυπωθεί στο καλάθι σε 2-3 εβδομάδες.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι όλες οι αναφορές περί νέων αυξήσεων που αναμένονται σε προϊόντα ενδεχομένως οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορές «πανικού» και υπεραποθεματοποίηση προϊόντων που δεν χρειάζονται. Όσοι, δε αγοράζουν υπό τον φόβο νέων αυξήσεων, θα χάσουν τελικά χρήματα γιατί οι τιμές θα πέσουν, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης,

«Η αίσθηση ότι πληθωρισμός μας οφείλεται σε φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν είναι πραγματική» συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας ότι «εάν είχαμε γενικευμένη αισχροκέρδεια ήμασταν πάνω από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Αλλαγές στα καρτελάκια

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να είναι πιο ευκρινείς οι πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής ως προς τη σχέση ποσότητας και τιμής για τα προϊόντα που αγοράζει.

Η ρύθμιση   θα αφορά στη σήμανση των τιμών ώστε η τιμή κιλού να αναφέρεται με ευκρίνεια και να μην δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση στον καταναλωτή με την τιμή στην υποδιαίρεση του κιλού. Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Αναγνωστόπουλος άφησαν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει η σχετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

Η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μείωσης της ποσότητας στις συσκευασίας και τις καταγγελίες της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ο πρόεδρος της οποίας, Απόστολος Ραυτόπουλος παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου- ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εξήγησαν σε ποιες περιπτώσεις είναι παράνομη πρακτική.

Συγκεκριμένα, παράνομη είναι μόνο εάν υπάρχει άλλη αναγραφόμενη ποσότητα και άλλη εκείνη που περιέχεται στη συσκευασία και επίσης εφόσον το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης είναι υψηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εξήγησαν παράλληλα ότι όλες οι συγκρίσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα προϊόντα, γίνονται σταθμισμένα σε τιμή κιλού και όχι ανά συσκευασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει