ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΧΕΡΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Υγειονομικοί σε νευρική κρίση

Ποια προβλήματα τούς έβγαλαν στον δρόμο

314

Υγειονομικοί φορείς και πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους συμμετέχοντες σε ένα δυναμικό πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την υγεία. Έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς διογκώνονται καθημερινά τα προβλήματα στα νοσοκομεία του νησιού, που η λειτουργία τους σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται στο “κόκκινο” λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.

Μετά το ΠΑΓΝΗ τη σκυτάλη παίρνει το Βενιζέλειο και οι παθολόγοι του νοσοκομείου, που προειδοποιούν με ομαδική παραίτηση αν εξαναγκαστούν με “εντέλλεσθε” να μετακινηθούν για ενίσχυση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το νοσοκομείο Ρεθυμνου αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα με ελλείψεις προσωπικού λόγω και της πρόσφατης παραίτησης της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου, ενώ καταρρέει και το νοσοκομείο Ιεράπετρας μετά την αίτηση παραίτησης του μοναδικού παθολόγου του νοσοκομείου.

ΠΑΓΝΗ: Μας στέλνουν στο Ρέθυμνο, αλλά οι δικές μας κλινικές είναι γεμάτες

Σε ανακοίνωση η τριμελής επιτροπή γιατρών ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

“Η λύση, στην οποία για πολλοστή φορά κατέφυγε η 7η ΥΠΕ για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Ρεθύμνου, είναι να μετακινήσει προς το Ρέθυμνο παθολόγους από τις ήδη υποστελεχωμένες Παθολογικές Κλινικές του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ, κατά την προσφιλή τακτική μπαλώματος των κενών με την υπερεργασία των εξουθενωμένων υγειονομικών.

Το διαχρονικό πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου οξύνθηκε με την πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας της κλινικής η οποία κατήγγειλε εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, πρόγραμμα εφημεριών που υλοποιείται μονίμως με «εντέλλεσθε» και εκατοντάδες μέρες χρωστούμενων αδειών και ρεπό.

Με τις ίδιες τακτικές της μόνιμης υποχρηματοδότησης της υγείας, οι οποίες γιγάντωσαν το πρόβλημα, προκαλώντας κύμα παραιτήσεων γιατρών πανελλαδικά, επιδιώκουν να καλύψουν τα τεράστια κενά, εξουθενώνοντας το υπάρχον προσωπικό σωματικά και ψυχικά. Έτσι, παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώθηκαν να καλύψουν πέντε εφημερίες και δύο εβδομάδες πρωινού ωραρίου τον Γενάρη στο Ρέθυμνο, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και των τακτικών ιατρείων της, σε μία περίοδο που παρατηρείται έξαρση αναπνευστικών ιώσεων και η πληρότητα της Κλινικής υπερβαίνει το 85%!

Απαιτούμε να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων και να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στο Γ.Ν. Ρεθύμνου”.

“Επιβραβεύουν τον κραυγαλέο αυταρχισμό”

Σχετικά με το χθεσινό υγειονομικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Όλα όσα διαδραματίζονται ενάντια στους υγειονομικούς στο Ηράκλειο και στην Κρήτη αντανακλούν το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όχι απλώς έχει εγκαταλείψει τους υγειονομικούς, αλλά κινείται πλέον εκδικητικά σε βάρος τους.

Επιβραβεύει κραυγαλέες κινήσεις αυταρχισμού  – με πλέον τρανταχτή την περίπτωση των αναισθησιολόγων στο ΠαΓΝΗ -, αφήνει απλήρωτες υπερωρίες, επιβάλλει εξαντλητικά ωράρια, ανορθολογικές μετακινήσεις, συγχωνεύσεις κλινικών και τραγικές υποστελεχώσεις νευραλγικών τμημάτων.

Αδιαφορεί προκλητικά απέναντι στο κύμα παραιτήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και επιμένει σε μια ιδεολογική εμμονή για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της υγείας”.

Εκλεισε την πόρτα ο μοναδικός παθολόγος στην Ιεράπετρα

Η Τομεακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ με αφορμή την παραίτηση του παθολόγου στο νοσοκομείο Ιεράπετρας τονίζει:

“Η αίτηση παραίτησης του μοναδικού παθολόγου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας υποστελέχωσης όλων των δομών υγείας, που, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις αναγκαστικές μετακινήσεις και τους χαμηλούς μισθούς, διαμορφώνουν ένα κύμα παραιτήσεων μεταξύ των υγειονομικών, που χτυπάει σε πρώτη φάση τα περιφερειακά νοσοκομεία μεταξύ αυτών και της Ιεράπετρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δημόσιο σύστημα υγείας και την υγεία του λαού.

Τώρα είναι ώρα να ενταθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, όλων των δομών υγείας στο νησί μας, που οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις εργαζομένων σε ολόκληρη την Κρήτη!”.

Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, μετά τις 2 το μεσημέρι, θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, για τα προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός τονίζει:

“Η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού. Πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση γιατρού από το νοσοκομείο, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια περίθαλψη στον Ρέθυμνο, η παραίτηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των αντοχών των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής”.

Ο Α. Ξανθός ρωτά τον υπουργό Υγείας:

“Ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Παθολογική Κλινική και συνολικά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου;

Εξετάζει το Υπουργείο Υγείας τη θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων στελέχωσης σε «άγονες» ειδικότητες και κλινικές στα νοσοκομεία της επαρχίας;”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει