Επιπλέον εισφορές για μισθωτούς με «μπλοκάκι»

147

Επιπλέον εισφορές για το 2021 θα κληθούν να καταβάλλουν πάνω από 190.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Η διαδικασία εκκαθάρισης από τον ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε και ήδη οι μισθωτοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια.

Η αρχική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ προβλέπει την αποπληρωμή των εισφορών σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, με την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Στον ΕΦΚΑ, ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για έναρξη των πληρωμών στις 31 Ιανουαρίου και την αποπληρωμή των ποσών, που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 600 με 700 ευρώ, σε περισσότερες δόσεις.

Γιατί πληρώνουν τώρα επιπλέον εισφορές οι μισθωτοί με «μπλοκάκι»

Πρόκειται για εισφορές του 2021, καθώς λόγω οργανωτικών και τεχνικών προβλημάτων που είχε ο ΕΦΚΑ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει νωρίτερα την διαδικασία.

Εκτιμάται όμως ότι για τις εισφορές του 2022, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους πρώτους κιόλας μήνες του νέου έτους, προκειμένου η εκκαθάριση να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Για τις εισφορές του 2021, πάντως, υπάρχουν επίσης περίπου 55.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι θα λάβουν «μηδενικά» εκκαθαριστικά, καθώς και περίπου 25.000 μη μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση που πλήρωσαν τελικά, στον ΕΦΚΑ υψηλότερες εισφορές από αυτές που θα έπρεπε και τα εκκαθαριστικά τους θα είναι πιστωτικά.

Τα ποσά που θα επιστραφούν, κατά μέσο όρο εκτιμώνται σε 400 ευρώ ανά ασφαλισμένοι και οι περίπου 25.000 θα ενημερωθούν με μήνυμα στον λογαριασμό που διαθέτουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και με μήνυμα στο email, που έχουν δηλώσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει