Τεράστια αύξηση κατά 41,5% στις επισκέψεις σε γιατρό με “γριπώδη συνδρομή”, καταγράφηκε την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου με 4 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ασθενείς με συμπτώματα: πυρετό ή καταβολή ή πονοκεφάλο ή μυαλγίες και βήχα ή πονόλαιμο ή δύσπνοια.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για την πορεία της εποχικής γρίπης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, όπως αναφέρει το iatronet, την τελευταία εβδομάδα εστάλησαν στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από γιατρούς.
Τα 23 βγήκαν θετικά (37,7% θετικότητα) και αποτελούν ρεκόρ από την αρχή της φετινής περιόδου, στην οποία έχουν συνολικά απομονωθεί 43 θετικά δείγματα. Το σύνολο των τελευταίων θετικών δειγμάτων περιείχαν τον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Το παρήγορο είναι πως κατά την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε θάνατος ή νέα εισαγωγή ασθενούς με επιλοκές γρίπης σε ΜΕΘ. Η χώρα μας έχει μία απώλεια και 5 νοσηλευόμενους στην εντατική.
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.
Διευκρινίσεις Πλεύρη
Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών ενάντια στη γρίπη στα φαρμακεία έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός τόνισε ότι απομένουν κάποιες εργασίες απο το ΗΔΙΚΑ για τον εμβολιασμό χωρίς παραπεμπτικό.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι μεχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις με στόχο το μέτρο να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, ενώ επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
- Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down
Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.