Τους τρεις βασικούς πυλώνες και τις 20 δράσεις που θα αναπτυχθούν στον πληθυσμό της χώρας μας και περιλαμβάνονται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία παρουσίασε χθες, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι να μεταφερθεί το βάρος στην πρόληψη. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι κινητές μονάδες που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κοροναϊού θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα πρόληψης.
«Έγκαιρη πρόληψη σημαίνει λιγότερες ασθένειες και νοσηρότητα για τους πολίτες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για δωρεάν προγράμματα πρόληψης που σε συνδυασμό με την πρωτοβάθμια -ως μοχλό πρόληψης- τη δευτεροβάθμια φροντίδα και την εξωνοσοκομειακή νοσηλεία, θα προσφέρουν στους πολίτες πλήρη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη».
Χωρίς πρόληψη χάνουμε 10 χρόνια ζωής
Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει αναλυτικά το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» με τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να θεμελιωθεί ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση.
«Τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών στη χώρα μας δείχνουν πως η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη, η οποία συμπλήρωσε ότι κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα τέσσερα προγράμματα πρόληψης
- Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού: Σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό.
- Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Σε 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών δωρεάν τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση και βιοψία.
- Καρδιαγγειακά: Σε περίπου 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών δωρεάν έλεγχος σε λιπιδαιμικό προφίλ, σε νεότερους και έλεγχος για μεταβολικό σύνδρομο, και προσωπικός γιατρός.
- Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: Σε 3,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών δωρεάν κολονοσκόπηση.
Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν διενεργηθεί 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα.
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που έχει ως στόχο την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV έως το 2030 περιλαμβάνει:
- Το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV.
- Το 70% των γυναικών ηλικίας 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test.
- Το 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.