18μηνη «φραγή» στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

219

Χωρίς πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα παραμείνουν έως και 18 μήνες όλοι εκείνοι που ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Παράλληλα για το ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να δεσμεύονται τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που αναφέρεται στην εφαρμογή του νόμου 4995/2022 ορίζει ότι ο χρόνος δέσμευσης των καταθέσεων, θυρίδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται αρχικά σε 9 μήνες.

Ωστόσο μπορεί να παρατείνεται για άλλους 9 μήνες λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του ή του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.

Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η απόφαση δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορούμενου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κλπ). Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ, από την αρχή του έτους έχει στείλει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τους φακέλους για περισσότερα από 340 πρόσωπα που ερευνώνται ως ύποπτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει