ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δύο συλλήψεις και «μπαλάκι» οι ευθύνες

174

Τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών συνέλαβε χθες η αστυνομία για την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με νεκρό έναν 11χρονο μαθητή και άλλους δύο τραυματίες.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ο εισαγγελέας Σερρών είχε ζητήσει την άμεση διερεύνηση ευθυνών για τη φονική έκρηξη και χθες το πρωί μετέβησαν στο σχολείο πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας για να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για την έκρηξη ευθύνεται δυσλειτουργία στον μηχανισμό του λεβητοστασίου και συγκεκριμένα στον λέβητα, ενώ οι εργασίες που πραγματοποιούνταν για την αλλαγή της ενεργειακής υποδομής του σχολείου δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Το αποτέλεσμα της έκρηξης φαίνεται πως ήταν ο εκσφενδονισμός μιας μεταλλικής πόρτας, σοβάδων και κομματιών τοίχου, που έπεσαν πάνω στα παιδιά.

Το δυστύχημα συνέβη ενώ τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο έπαιζαν στο προαύλιο.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ των αρμόδιων

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις του διευθυντή του 9ου Δημοτικού και του δημάρχου Σερρών, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον εργολάβο για το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα πραγματοποιούνταν κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε από τη μεριά του ότι το έργο δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου μέσω ΕΣΠΑ και χωρίς να υπάρξει αρχικό αίτημα από τη διεύθυνση, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι είχε επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο και τους όρους υλοποίησής του, βρίσκοντας «κλειστές πόρτες» στον Δήμο.

Ο ίδιος, όπως σημείωσε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

Μία εντελώς άλλη εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν επιχείρησε να προβάλει ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης. Εμφανιζόμενος στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» απάντησε στα ερωτήματα που απευθύνονται σε κάθε θεσμικό πρόσωπο, ρίχνοντας κυρίως το βάρος των ευθυνών στον διευθυντή του 9ου Δημοτικού.

Ο κ. Χρυσάφης διέψευσε τα λεγόμενα του διευθυντή Νικόλαου Τσιότσιου αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου και τον ρόλο του ίδιου στη διεξαγωγή των εργασιών. Όπως υποστήριξε, το έργο δεν έχει ξεκινήσει εδώ και δύομισι χρόνια, όπως λέει ο διευθυντής, αλλά έναν χρόνο.

Αρνούμενος ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και τον συντονισμό των διεξαγόμενων εργασιών στον χώρο του σχολείου, χαρακτήρισε τον διευθυντή ως τον «νούμερο ένα» υπεύθυνο και σημείωσε ότι την ώρα του δυστυχήματος έλειπαν από το σχολείο και ο διευθυντής και ο ανάδοχος του έργου, οι οποίοι είχαν την ευθύνη να επιβλέπουν το έργο.

Χθες έγινε η κηδεία του 11χρονου μαθητή και τα σχολεία στις Σέρρες έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους, ενώ το 9ο Δημοτικό όπου φοιτούσε θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει