ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΣΥ: Εξώδικα για άμεση επιστροφή στέλνουν οι ανεμβολίαστοι

300

Ενώ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί ώστε να γυρίσουν στη δουλειά τους, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στέλνουν εξώδικα για επιστροφή εδώ και τώρα στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας ζητούν οι ανεμβολίαστοι να  επιστρέψουν άμεσα και όχι τον Ιανουάριο στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία της Κρήτης ,αλλά και να μην απολυθούν όσοι προσλήφθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις,  για να τους αντικαταστήσουν.

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδωσάκης είπε στην «Π» ότι αρχικά εκτός νοσοκομείων βγήκαν περίπου 200 εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο. Στην πορεία κάποιοι εμβολιάστηκαν και άλλοι νόσησαν με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους με πιστοποιητικό νόσησης. «Είμαστε σαφώς υπέρ των εμβολιασμών, αλλά επιδημιολογικά και νομικά δεν στέκει πλέον το επιχείρημα της απομάκρυνσής των ανεμβολίαστων» είπε ο κ.Θεοδωσάκης.

Τώρα εκκρεμεί η επιστροφή περίπου 60 υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών βοηθητικού προσωπικού, όμως θα βρεθούν «στον αέρα» πολλοί άλλοι που προσελήφθησαν για να τους αντικαταστήσουν, οι οποίοι όπως τόνισε πρέπει να παραμείνουν στα νοσοκομεία γιατί είναι απαραίτητοι.

Εντωμεταξύ με εξώδικες δηλώσεις απαντούν  ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους   και την καταβολή των μισθών που έχασαν μαζί με τις προσαυξήσεις, όλο το διάστημα που έμειναν εκτός. «Είμαι εξοργισμένη με την στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντί μας και για τον λόγο αυτό κινηθήκαμε νομικά» είπε στην «Π» η κοινωνική λειτουργός που εργαζόταν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ. Ευτυχία Κρητσωτάκη.

Η ίδια, μητέρα τριών παιδιών εκ των οποίων ο ένας είναι φοιτητής, ανέφερε ότι από την ημέρα που έμεινε χωρίς δουλειά και εισόδημα, αναγκάζεται να κάνει μεροκάματα για να τα βγάλει πέρα η οικογένειά της.

Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα γίνει σεβαστή, ωστόσο αποτελεί «ήττα» για τη δημόσια υγεία, ήταν η δήλωση που έκανε  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σχολιάζει με άρθρο του στην εφημερίδα Νέα Σαββατοκύριακο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αυτό τονίζει πως απόφαση του ΣτΕ περί “επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους” παρερμηνεύεται σκοπίμως και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να συντελεστεί μια κραυγαλέα απαξίωση του επιστημονικού ορθολογισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει