Πληρώνουμε το τρίτο υψηλότερο στεγαστικό επιτόκιο στην Ευρώπη

161

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΚΤ για την «έκρηξη» που καταγράφουν τα επιτόκια των στεγαστικών στην Ελλάδα, με την χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,69% έναντι 3,36% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,14% τον Αύγουστο του 2022.

Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά τις Λιθουανία και Λετονία (3,84% και 3,78% αντίστοιχα έναντι 3,46% αμφότερες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εσθονία και Γερμανία, με 3,56% και 3,25% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωπαϊκή αγορά προσφέρουν οι Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Μάλτα και Γαλλία, με τους Γάλλους δανειολήπτες να αποκτούν στέγη με επιτόκιο 1,77%!

Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την ελληνική πρωτιά στις διαδοχικές αυξήσεις από πλευράς της ΕΚΤ, ενώ  σε περίπου δύο εβδομάδες το βασικό της επιτόκιο θα αυξηθεί -για τέταρτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο- μεταξύ 0,50 και 0,75 μονάδες βάσης, δηλαδή, στο 2,50% ή 2,75% αντίστοιχα, αυξάνοντας περαιτέρω τις μηνιαίες δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και των νέων με σταθερό.

Μετά το τελεσίγραφο Σταϊκούρα οι διοικήσεις των τραπεζών «τρέχουν» να ετοιμάσουν την πρόταση τους στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειολήπτες, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης ανεβαίνουν στις 30.000 – 40.000 με το μέτρο να προβλέπει την επιδότηση του 50% της διαφοράς της δόσης, που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για τους οφειλέτες είναι ευάλωτοι.

Βασική προϋπόθεση είναι να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους και να μην έχουν καθυστέρηση στις οφειλές τους πάνω από 3 μήνες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει