Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνέδριο στα Κανάρια Νησιά

487

Στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουριστικών Νησιών, που διοργανώθηκε στα Κανάρια Νησιά, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Τον λόγο της σύγκλησης και της πρωτοβουλίας των Καναρίων Νήσων, εκ μέρους όλων των τουριστικών νησιών της Ευρώπης, αποτέλεσε το δεδομένο, δυστυχώς πλέον, ότι οι νησιωτικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε θέματα Πανδημίας, πολέμου, ενεργειακών κρίσεων και κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με συνέπειες, οι οποίες για τα νησιά δεν είναι αναστρέψιμες ή είναι πολύ πιο δύσκολα αναστρέψιμες.

Με δεδομένο ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής για το Κλίμα προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να ηγηθεί της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής επανάστασης σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνοντας ότι οι μόνοι δρόμοι που μας οδηγούν με ασφάλεια στο μέλλον είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός χτίζοντας έτσι βιώσιμες κυβερνήσεις οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Με άξονα τα παραπάνω, το Συνέδριο ενέκρινε και διατύπωσε μια κοινή άποψη που συνοψίστηκε στο ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό τομέα «κλειδί» της οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία είναι ηγέτης στον τουρισμό παγκοσμίως και για διατηρηθεί αυτή η πρωτοκαθεδρία, είναι απαραίτητο να ανακηρυχθεί ο τουρισμός ως Κοινή Πολιτική της Ε.Ε., εισηγήθηκε δε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τουριστικού φορέα, που θα δώσει προτεραιότητα σε πολυεθνικά στρατηγικά εργα στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα προωθήσει «συμφωνίες σύνδεσης» για τη χρηματοδότηση τουριστικών έργων, ειδικά για τη στήριξη των νησιών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Το συνέδριο των τουριστικών νησιών δεσμεύτηκε να προωθήσει και να αναπτύξει αυτές τις απόψεις, εργαζόμενο στην κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για όλο το 2023, το οποίο τοποθετεί τη ζώνη των Ευρωπαϊκών Νήσων στην κορυφή της Ε.Ε. στον επείγοντα αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού και μια ευρωπαϊκή τουριστική θπηρεσία, ανανεώνοντας και το «ραντεβού» των ερωπαϊκών νησιών, για τον Οκτώβριο του 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει