«Γέρμα-el cuerpo muerto» στις Δράσεις για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

146

H θεατρική παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto» για μια ηθοποιό και έναν μουσικό, βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα,θα παρουσιαστεί αύριο  Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:00μ.μ., στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που σχεδιάζει και υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης, η ΠΕΠΙΣ Κρήτης και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών».

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Σκηνοθεσία: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου. Δραματουργική επεξεργασία-συνεργασία στη σκηνοθεσία:

Αντώνης Περαντωνάκης. Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου. Σύνθεση /Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη. Διάρκεια Θεατρικής Παράστασης: 60 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος για τους πολίτες.

Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη. Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρημος» που ενίοτε προφέρεται «έρμος» ή «γέρμος».

Η Γέρμα είναι μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίμονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η μητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.

Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει