Σημαντική παρέμβαση για τις διατροφικές ετικέτες

651

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις διατροφικές ετικέτες στο μπροστά μέρος συσκευασιών, στις οποίες ουσιαστικό ρόλο είχε η Περιφέρεια Κρήτης.  Ειδικότερα, η Περιφέρεια μαζί με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία τη Φινλανδία και την Πορτογαλία συμμετείχαν συντεταγμένα σε διαπεριφερειακή συνάντηση που οργανώθηκε στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για προϊόντα προέλευσης AREPO, σε συνεργασία με τον Ιταλό Ευρωβουλευτή Πάολο Ντε Κάστρο.

Θέμα της συνάντησης ήταν «Η Διατροφική ετικέτα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας – Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση;», ενώ στόχος της ήταν, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητήσουν παρουσία της εκπροσώπου της  Ariane Vander Stappen – Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Μονάδας στη Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις προσεγγίσεις που θα πρέπει να εξετάσει η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας (FOPNL).

Στη συνάντηση φάνηκε ότι, οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες συμμερίζονται τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την υπεραπλούστευση των σχετικών πληροφοριών, για τα τρόφιμα που σχετίζονται με τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου τρόφιμου ή ποτού.

Όπως έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όταν γίνεται χωρίς να παρέχονται πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που πρέπει να υποθέσουν οι καταναλωτές, κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει παραπλανητικά με το μοντέλο επισήμανσης που εφαρμόζει τα κριτήρια του NUTRISCORE.

Η περίληψη της αξίας του φαγητού σε μια αστραπιαία προσέγγιση και περιγραφή, μπορεί να οδηγήσει τον καταναλωτή στο λάθος συμπέρασμα ότι, τα βασικά τρόφιμα όπως, γάλα, κρέας, ελαιόλαδο και παρεμφερή, είναι χειρότερες διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με ορισμένα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα που δημιουργούνται σε εργαστήρια στα οποία οι παραγωγοί μπορούν να χειριστούν τη σύνθεσή τους προκειμένου να χωρέσουν τους αλγόριθμους που επιθυμούν. Αυτό όπως είναι κατανοητό, μπορεί να είναι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό εργαλείο στα χέρια των μεγάλων βιομηχανιών λιανικής και τροφίμων και μια άδικη μέθοδος κατά των πρωτογενών παραγωγών και των φρέσκων υλικών που μαγειρεύονται στο σπίτι.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη, στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγιση του διατροφικού αποτυπώματος στην ετικέτα των προϊόντων, η οποία θα ενημερώνει πληρέστερα τον καταναλωτή. Επεσήμανε δε, την αναγκαιότητα για την ανάδειξη του παραδοσιακού, μοναδικού ισχυρού δεσμού του τρόφιμου με τις Περιφέρειες προέλευσής του.

Τόνισε επίσης ότι, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη ή μη χημικών πρόσθετων, συντηρητικών ή άλλων ουσιών προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσπαθεί να βελτιώσει την ενημέρωση του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί σε πιο υγιεινές και ασφαλείς διατροφικές επιλογές.

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο και τα μονοσυστατικά προϊόντα τόνισε ότι, απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση λόγω υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία πρέπει να αναδεικνύεται στην ετικέτα του τρόφιμου, ενώ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις σημείωσε ότι, πρέπει να σεβαστούμε όλες αυτές τις τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας και προστατεύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει