Πιο επιρρεπείς στις κοινές ιώσεις μετά το lockdown

Στην εκτίμηση ότι τα lockdown και η επιβολή μάσκας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού μείωσαν την ανοσία έναντι των κοινών ιών, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Όντως έχουμε πολλές ιώσεις, έχουμε παραπάνω απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, γιατί τα μέτρα που παίρναμε (εκτεταμένη χρήση μασκών, lockdown κλπ) μείωναν τη μεταδοτικότητα των ιώσεων του αναπνευστικού, γιατί στόχος ήταν να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Αυτό όμως οδήγησε τα δυο προηγούμενα χρόνια σαν να μην έχουμε ανοσία στον πληθυσμό για τους κοινούς ιούς και τη γρίπη, άρα να είμαστε ακόμα πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε» εξήγησε.

«Υπάρχει λύση για τη γρίπη, το εμβόλιο της γρίπης, και πρέπει να το αγκαλιάσουν οι Έλληνες λίγο παραπάνω. Ο κόσμος δεν έχει πάει όσο έπρεπε να έχει πάει. Την πρώτη χρονιά του κοροναϊού ο κόσμος φοβήθηκε και έκανε 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη, τώρα δεν έχουμε φτάσει καν το 1 εκατ., είμαστε πολύ χαμηλότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Για την επικαιροποιημένη δόση εμβολίου έναντι του κοροναϊού ο πνευμονολόγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμβολιάζονται 6.000 άνθρωποι την ήμερα, κάνοντας λόγο για ένα απογοητευτικό νούμερο. «Όποιος έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί και έχουν περάσει τρεις μήνες πρέπει να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Σε άλλα κράτη υπήρξε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, εμείς είχαμε καλό καιρό, όμως ήδη αυξάνεται το ποσοστό από τα ‘μεταλλαγμένα παιδάκια’ του Όμικρον 5, το (υποπαραλλαγή) BQ.1.1 έχει φτάσει το 20%. Η μόνη σοβαρή προστασία για να αντιμετωπίσει τον Όμικρον 5 είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο… Χάνουμε 120 με 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα από τον κορονοϊό» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Βαρίδι» για το ανοσοποιητικό

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να λειτουργεί ως βαρίδι στο ανοσοποιητικό σύστημα και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε άλλα παθογόνα ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς. Ο γνωστός ερευνητής αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία παιδιά κάτω των 5 ετών, που κόλλησαν για πρώτη φορά τον ιό της βρογχιολίτιδας εντός του 2022, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν περάσει κοροναϊό, σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν κόλλησαν.

Στο ερώτημα ποιος ιός (γρίπη, κοροναϊός ή RSV) μπορεί να είναι πιο ισχυρός αυτή τη στιγμή και να επικρατήσει ο κ. Παππάς απαντά ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επιστημονική γνώση. «Δυστυχώς θα αποκτηθεί φέτος επί του πρακτέου, μια και δεν υπάρχουν μέτρα».

Για την γρίπη αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι ήδη σημειώθηκε ένας θάνατος, κινείται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Όμως διαπιστώνει ζήτημα υποκαταγραφής, καθώς όπως επισημαίνει «φαίνεται ότι πολλά τεστ δεν δηλώνονται και το δίκτυο ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο για να τεκμηριώσουμε πόση πραγματικά γρίπη έχουμε στην κοινότητα». Όσον αφορά την πορεία του Sars-Cov2, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα εμφανιστεί αύριο-μεθαύριο το επόμενο στέλεχος το Πι ή το Ρό, ή κάποια καινούργια παραλλαγή του Δέλτα.

«Ανιχνεύουν ανά τον κόσμο Δέλτα ακόμα. Υπάρχουν κρύπτες Δέλτα που μπορεί να είναι σε κλειστούς πληθυσμούς. Ακόμα και στο ζωικό βασίλειο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να επανέλθουν ξαφνικά. Άρα το ερώτημα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη έκπληξη από τον κοροναϊό. Γιατί κάθε νέα παραλλαγή όταν επικρατούσε, αποτελούσε μία έκπληξη, η οποία δεν ήταν ποτέ ευχάριστη».