ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Στου Άι Μηνά το Κάστρο του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη του Κάστρου Ταχυδρόμος

378
Ειρήνη Ταχατά;κη
της Ειρήνης Ταχατάκη

Με πραγματική χαρά και θαυμασμό πήραμε στα χέρια μας το νέο καλαίσθητο βιβλίο του πολυγραφότατου Συγγραφέα και ποιητή μα και εκλεκτού φίλου του κ. Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη του γνωστού και με το ψευδώνυμο «του Κάστρου Ταχυδρόμος».

Καλαίσθητο όπως και τα άλλα βιβλία του με την καλλιτεχνική επιμέλεια του ταλαντούχου ιερέα πατρός Μιχ. Πατεράκη και με μια θαυμάσια εικόνα στο εξώφυλλο του Μεγαλοπρεπούς Ι. Ναού του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά, έργο του καλλιτέχνη κ. Λευτέρη Σαββάκη, μας εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του και μας προετοιμάζει να δεχτούμε ευγνώμονα το θαυμάσιο περιεχόμενό του.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου διαπιστώνει κανείς τη λεπτότητα των αισθημάτων του συγγραφέα τονίζοντας στο ωραίο ποίημα της πρώτης σελίδας του ένα πολύ συγκινητικό αποχαιρετισμό στους συναγωνιστές συναδέλφους του: «Αφήνω γεια αδέρφια μου στου Κάστρου τα σοκάκια στου Αϊ – Τίτου τα στενά στου λιμανιού τις ρούγες…». Δεν κρύβει τη συγκίνηση και την αγάπη του για τους ωραίους ανθρώπους που γνώρισε στο ιερό επάγγελμά του και του χάρισαν όπως γράφει ο ίδιος στον πρόλογό του, μια φέτα από τον ουρανό της ευτυχίας και τον έδεσαν με ακατάλυτους δεσμούς με την πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου.

Μα κι αν σταμάτησε το πολύχρονο έργο του, ο ψυχικός δεσμός με τους ανθρώπους που γνώρισε τον έκαμε να τους αγαπήσει και να γράψει για κάποιους από αυτούς σαν αντιπρόσωπος όλων, συγκινητικά αφιερώματα που δίδουν μια εξαίσια διάσταση   στα θαυμάσια βιώματα που πέρασε κοντά τους και τα ωραία συναισθήματα που μοιράστηκαν μαζί…

Το βιβλίο με περισσή τέχνη και ευαισθησία προλογίζει ο σπουδαίος ιστορικός – Πανεπιστημιακός κος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ γοητευμένος και ο ίδιος με την επιλογή των αναφερόμενων προσώπων! Πλήθος έγχρωμων αλλά και μονόχρωμων θαυμάσιων φωτογραφιών κοσμούν το περιεχόμενο, είτε σαν οικογένειες είτε σαν μεμονωμένα άτομα, καθένας με τη δική του ιστορία…

Δίκαια έχει σαν ξεκίνημα του βιβλίου του την παρουσίαση του σπουδαίου Συγγραφέα και ποιητή του άριστου ανθρώπου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΡΑΤΣΕΑ από τα πρώτα χρόνια της νιότης του και της δράσης του. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αυτές καθώς αναγράφονται και στο βιβλίο, είναι από τη δική μου συλλογή και ευχαριστώ απέραντα για την τιμή αυτή.

Είχα την τύχη να βρεθούν στα χέρια μου ως εξής –και νιώθω το χρέος να το αναφέρω. Ήταν το συμπλήρωμα του 1ου χρόνου από το θάνατό του Γρατσέα (2005) και αποφασίσαμε κάποιοι φίλοι στο Ηράκλειο κα συγκεκριμένα τα γυναικεία σωματεία με πρόεδρο την άξια κα  Μαίρη Παχιαδάκη να γίνει μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης από το Ηράκλειο για το έργο και τη δράση του σπουδαίου Κρητικού Βαγγέλη Γρατσέα. Μου έκαναν  την τιμή να μου αναθέσουν την σχετική ομιλία και ήθελαν να βοηθήσω.

Εγώ ζήτησα από την εκλεκτή φίλη και συνάδελφο κα Πόπη Γοντικάκη Κωστάκη το γένος Γρατσέα να μας παραχωρήσει φωτογραφικό υλικό για έκθεση σχετική με τη ζωή του αγαπημένου θείου της. Μας έστειλε πρόθυμα αρκετές φωτογραφίες τις οποίες εκθέσαμε στον ευρύχωρο προθάλαμο της αίθουσας Ανδρόγεω. Η αίθουσα πλημμύρισε κόσμο και είχε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση. Τα αναφέρομε όλα αυτά για το λόγο ότι σαν Κρητικοί έχομε χρέος στο σπουδαίο Συγγραφέα Βαγγέλη Γρατσέα και τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη. Ιδιαίτερα το Ηράκλειο που δείχνει πάντα μεγάλη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού, να θυμηθούμε και πάλι την σπουδαία αυτή προσωπικότητα του τόπου μας, τον αγνό πατριώτη, τον ευαίσθητο ποιητή και να ανανεώσουμε αυτή την ανάμνηση με σχετικές εκδηλώσεις.

Μετά την εκδήλωση, τις φωτογραφίες αυτές τις κατέθεσα στη Βικελαία βιβλιοθήκη που τις δέχτηκαν με πολλή ευχαρίστηση οι αρμόδιοι εκεί (κος  Δ. Σάββας και κος Στέφανος Γρατσέας) κι εκεί υπάρχουν πάντα σαν τεκμήρια της ζωής ενός σπουδαίου ανθρώπου της Κρήτης μας, μαζί και όλα τα σχετικά  με την εκδήλωση στοιχεία. Ζητώ συγνώμη που υπενθυμίζω ένα χρέος, σε μια όμορφη ευκαιρία…

Το σπουδαίο βιβλίο «ΣΤΟΥ ΑΪ ΜΗΝΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» περιλαμβάνει παρουσιάσεις και άλλων προσωπικοτήτων του Ηρακλείου, όπως βλέπουμε στον πίνακα περιεχομένων δεκαέξι τον αριθμό. Μεταξύ αυτών παρουσιάζει την προσωπικότητα του σπουδαίου οφθαλμίατρου Πανεπιστημιακού Γεωργίου Μαρκάκη. Είναι ο αλησμόνητος δημιουργός του θαυμαστού Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στη Χερσόνησο της Κρήτης με αξιόλογο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση του σπουδαίου επιστήμονα, δημιουργού και Συγγραφέα.

Αλλά η πένα του ευαίσθητου συγγραφέα θέλει να προλάβει ότι σημαντικό έχομε στον τόπο μας. Έτσι ξεδιπλώνονται με στοργή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πρόσωπα και γεγονότα που αγαπήθηκαν, εκτιμήθηκαν και γίνανε φάροι φωτεινοί για τους επιγενόμενους: Υπάρχει αναφορά στο διαπρεπή φιλόλογο ΚΩΣΤΗ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ για τη ζωή και τη δράση του, την οικογένεια του, τη θητεία του στο Στρατό, και γενικά την πνευματική του πορεία.

Αναφέρεται η σπουδαία οικογένεια του Μηναδογιώργη στις Αρχάνες, η γυναίκα του Καλλιρρόη και τα τέσσερα εκλεκτά παιδιά του, δυο γιοι και δυο θυγατέρες με αφοσίωση στους θεσμούς της οικογένειας και του τόπου. Από αυτή την οικογένεια κατάγεται και η μητέρα του Βαγγέλη Γρατσέα.

Ένιωσα τιμή και χαρά που αναφέρει και τις οικογένειες των προπαππούδων μου των μεγάλων της τέχνης της πέτρας Μαστρομανώλη και Μαστρογιάννη που οι Τούρκοι τους λέγανε ΟυσταΜανώλη και ΟυσταΓιάννη (ουστάς τουρ. = μάστορας). Ουσταγιαννάκη είναι το πατρικό μου επώνυμο. Κράτησα του συζύγου σαν πιο εύκολο. Αυτοί έκτισαν παλιά την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικολάου και όλα τα πέτρινα διατηρητέα κτίρια του οικισμού σαν άριστοι τεχνίτες της πέτρας – λιθοξόοι. Έκτισαν παλιά και το κονάκι του Σαμή Μπέη, ένα παλάτι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Οι δικοί μας το κατεδάφισαν με οργή όταν έφυγαν οι Τούρκοι.  Η ευαισθησία του Συγγραφέα Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη και η αγάπη του για το έμψυχο υλικό του τόπου προσπαθεί να αγκαλιάσει με στοργή όλους τους πατριώτες που πέρασαν από τον τόπο τους αφήνοντας ίχνη ανεξίτηλα.  Με το ωραίο πνεύμα του γίνεται σύγχρονός τους στοργικός και προσπαθεί με την άξια πένα του να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς συμπατριώτες με θαυμασμό  και αγάπη σ’ αυτούς.

Πολλοί οι άξιοι, λίγος ο χώρος, παρ’ όλον ότι θέλει να ολοκληρώσει μια πλήρη τριλογία (3 τόμοι). Τούτος ο τόμος είναι ο 2ος  της τριλογίας αυτής. Θα ακολουθήσει και ο 3ος τόμος εν καιρώ για συμπλήρωση.

Έτσι θα επιτύχει με την αγάπη που τον διακρίνει πάντα να υμνήσει με αντιπροσωπευτικό υλικό αναφοράς στους ανθρώπους και τον ευλογημένο αυτό τόπο που αγαπούμε όλοι, την ΚΡΗΤΗ μας!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει