Εταίροι από 5 χώρες στο 3ο Λύκειο

303

Τους Ευρωπαίους εταίρους του από πέντε χώρες ( Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία) φιλοξένησε το 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου το διάστημα από 7 ως 11 Νοεμβρίου στα πλαίσια του προγράμματος  Erasmus+ ”Building bridges integration through education”. Συγκεκριμένα, 29 μαθητές που συνοδεύονταν από 9 εκπαιδευτικούς έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες   μέσα στα πλαίσια της ανταλλαγής των καλών πρακτικών  στην εκπαίδευση (Βασική δράση ΚΑ2) και παρουσίασαν εργασίες τους στο αμφιθέατρο του σχολείου σχετικές με τη βασική στόχευση του προγράμματος, την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών μέσω της εκπαίδευσης.

Τις Ευρωπαϊκές αποστολές υποδέχτηκε το σχολείο με τον παραδοσιακό Κρητικό τρόπο φιλοξενίας με  το Κρητικό Συγκρότημα που αποτελείται από μαθητές του σχολείου, ενώ μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας που προάγει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ οργανώθηκε και international boufet με αντιπροσωπευτικές γεύσεις όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Στα πλαίσια των εργασιών, ειδικοί προσκεκλημένοι και συνεργάτες του Δήμου Ηρακλείου από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και προσφύγων, ο κος Ραμπαλάκος Ι. (ψυχολογόγος) και η κα Ασημακοπούλου Ειρ.  (νομική σύμβουλος) παρουσίασαν με παραστατικότητα  τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Ηρακλείου συμπαραστέκεται σε οικογένειες προσφύγων και όσων αιτούνται άσυλο, αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων παιδιών και  πρόβαλλαν το ειδικό θεσμικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γι αυτό το θέμα.

Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον όλων, όπως φάνηκε και  από τη συζήτηση που ακολούθησε,  με απορίες που έδειξαν την ωριμότητα και την ενσυναίσθηση των μαθητών πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα που έχει πολλές προεκτάσεις (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές). Την παρουσίαση παρακολούθησαν και φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας  του Ε.Λ.Μ.Ε.Π.Α  με την καθηγήτριά τους  Ιωάννα Κύρκου.

Στο περιθώριο των εργασιών οι μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Αρχοντάκη Στέλλα στην εμβληματική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης από την κα Κριτζά, επισκέφθηκαν το ενετικό λιμάνι και το φρούριο Κούλε, την Κνωσσό και τις Αρχάνες όπου είχαν μια διαδραστική ξενάγηση από την κα Bεληβασάκη Κ. και τέλος, επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο που εκτός από την πλατεία Μικρασιατών προσφύγων περιηγήθηκαν και σε  άλλα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης όπως π.χ τη Φορτέτσα, τις Ενετικές και Οθωμανικές κρήνες της πόλης, το Ωδείο κ.α.

Στο ψυχαγωγικό μέρος του προγράμματος  οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τραγούδησαν ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, χόρεψαν μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς , ζωγράφισαν  λογότυπα του προγράμματος  σε εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου (γκράφιτι), έπαιξαν ομαδικά αθλητικά παιχνίδια και τέλος διασκέδασαν στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ που έγινε στην αυλή του σχολείου.

«Η Διεύθυνση και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Erasmus+ απευθύνουν  θερμές ευχαριστίες στην κα Αρχοντάκη Στέλλα, αντιδήμαρχο Παιδείας για το χρόνο που μας διέθεσε, στις ξεναγούς κα Κριτζά και κα Βεληβασάκη για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, στο γραφείο τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου για τα καλαίσθητα ντοσιέ με ενημερωτικό υλικό για την ιστορία της πόλης που διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες και  στα ξενοδοχεία GALAXY και ΟLYMPIC HOTELS για την άνετη διαμονή των εταίρων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γονείς και στους μαθητές μας που φιλοξένησαν με χαρά και με πραγματική διάθεση  προσφοράς  τους Ευρωπαίους μαθητές. «Ήταν για όλους μια πρωτόγνωρη εμπειρία που εμπλούτισε τις εκπαιδευτικές και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές», αναφέρει η Τερζάκη Μαριάννα, καθηγήτρια φιλόλογος 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Contact person Erasmus+.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει