ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Η προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση

278

Ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αύριο  Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 10:00. Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΑΜΗ.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και στοχεύει στην προβολή και αναβάθμιση δράσεων συμπερίληψης σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα αναπηρίας, καθώς και στην ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία και μέλη ΑμεΑ.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΑΜΗ που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΑμΕΑ. Οι δράσεις του Μουσείου στοχεύουν στη διευκόλυνση της απομακρυσμένης και δια ζώσης πρόσβασης στη μουσειακή εκπαίδευση ομάδων ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα ατόμων με περιορισμένη ή ολική απώλεια όρασης ή ακοής, ατόμων με κινητική αναπηρία και ατόμων με νοητική στέρηση.

Συμμετέχουν με χαιρετισμούς και εισηγήσεις εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του ΥΠΠΟΑ, του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και του ΠΕΚΕΣ Κρήτης, και εκπρόσωποι και μέλη Σωματείων ΑμεΑ Ηρακλείου.

Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, θα ακολουθήσουν βιωματικές ξεναγήσεις από το προσωπικό του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, ηχητικής και απτικής ξενάγησης, καθώς και απτική ξενάγηση με τη χρήση πιστών αντιγράφων εκθεμάτων του Μουσείου.

Οι εργασίες της ημερίδας και οι ξεναγήσεις είναι ανοικτές για παρακολούθηση από το κοινό με δωρεάν είσοδο.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα

Α’ Ενότητα

10:00 – 13:00 Εισηγήσεις – συζήτηση 10:00 – 10:20

Χαιρετισμοί Στέλλα Μανδαλάκη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Λάμπρος Καμπουράκης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής,  Ειρήνη Παπαδάκη Σκαλίδη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου

10:20-10:40 «Σχεδιάζοντας για ΑμεΑ στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι δράσεις του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΑμεΑ 2021-2023». Ανδρομάχη Κατσελάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, ΔΑΜΕΕΠ – ΥΠΠΟΑ.

 

10:40-11:00 «Δράσεις και υπηρεσίες για ΑμεΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Ειρήνη Νικολακοπούλου, αρχαιολόγος του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του ΑΜΗ.

11:00-11:20 «Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος». Καλλιόπη Γκίκα, υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

11:20-11:40 «Η κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση». Μαρία Γιγουρτάκη, Σ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΠΕΚΕΣ Κρήτης.

11:40-11:50 «Με την αγάπη σου θέλουμε, ανθίσει: Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ως μικρά ενδιαιτήματα στον κορμό της ειδικής αγωγής». Αγγελική Ζαχαράτου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ηρακλείου.

11:50-12:00 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τυμπακίου – Παρουσίαση Προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων σχολικού έτους 2021-2022. «Μινωικός Πολιτισμός: Αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας». Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Χριστάκη, Αλέξανδρος Σαββάκης.

 

12:00-13:00 Εισηγήσεις – χαιρετισμοί εκπροσώπων Σωματείων ΑμεΑ Ηρακλείου – Συζήτηση Γιώργος Βιδάκης, Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Κρήτης Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης Εκπρόσωπος του Σωματείου Κωφών ν. Ηρακλείου «ΚΑΝΤΙΑ» Εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Εκπρόσωπος Σωματείου ΑμεΝΥ

13:00 – 13:30 Διάλειμμα Β’ Ενότητα 13:30 – 15:30 Βιωματικές ξεναγήσεις στο ΑΜΗ για ΑμεΑ (ψηφιακές εφαρμογές, απτική ξενάγηση).

Για τις εισηγήσεις θα υπάρχει αυτόματη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με την ευγενική συνδρομή της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει