Οι «συνομιλίες» για τον κλεμμένο οπλισμό, ο παπάς και ο πρώην έγκλειστος 

 «Ακούσματα» για… βιβλίο, αλλά όχι για ενοχή 

387

Τι δουλειά μπορεί να έχουν ένας ιερέας, η πρεσβυτέρα του και ένας πρώην έγκλειστος για παραχάραξη και διακίνηση όπλων; Μία υπόθεση με πολύ σασπένς που ξεκίνησε να ξετυλίγεται από τις Αρχές το 2013, μέσα από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του ρασοφόρου μετά από ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του. Έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην έγκλειστος, 45 ετών σήμερα, βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή έγινε αναφορά στο όνομά του στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του ιερέα με άτομο της εμπιστοσύνης του με αφορμή την κλοπή οπλισμού από σταθμευμένο αυτοκίνητο σε αλάνα στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης.

Οι δύο άνδρες, αμφότεροι από τη Μεσσαρά, αρχίζουν να συνομιλούν στο τηλέφωνο με… ονόματα και διευθύνσεις. Στη διάρκεια της επίμαχης συνομιλίας είχε αναφερθεί ότι το κλεμμένο φορτίο ανήκε στον τότε έγκλειστο, οι «άνθρωποι» του οποίου είχαν κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να βρουν την άκρη. Περιγραφόταν μάλιστα ότι είχαν προβεί στην αρπαγή και στον άγριο ξυλοδαρμό υπόπτου για να τον κάνουν να μιλήσει. Αναφερόταν ότι είχαν φθάσει στο σημείο να τον δέσουν και να τον σύρουν με το αυτοκίνητο…  Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της συνομιλίας:

-«Και του κολλούσανε. Ε, μπουζάσανε ντονε με ένα σκοινί, του δέσανε τα πόδια και τον κωλοσέρνανε…»

-«Και δεν μισερώθηκε;»

-«Ανέ μισερώθηκε; Μάνα μου! Μη, μη συζητάς! Άστα!!».

Ο Γιάννης Βασιλάκης
Ο Γιάννης Βασιλάκης

Χθες, σχεδόν 9 χρόνια μετά, η υπόθεση εκδικάστηκε σε σχέση με τις κακουργηματικές κατηγορίες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Η δικογραφία είχε  διαχωριστεί ως προς τα πλημμελήματα όπου σε δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοί είχαν απαλλαχθεί μετά από ένσταση της υπεράσπισης για χρήση παράνομου αποδεικτικού υλικού (απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες). Στη χθεσινή δίκη κατηγορούμενοι ήταν ο 49χρονος ιερέας, η 42χρονη πρεσβυτέρα, ο 45χρονος πρώην έγκλειστος και δύο ακόμα άτομα, 49 και 37 ετών αντίστοιχα. Φυσική παρουσία στο δικαστήριο είχε μόνο ο 45χρονος καθώς  οι  συγκατηγορούμενοί του εκπροσωπήθηκαν.

Στη δικογραφία δεν υπάρχει  δική του καταγεγραμμένη συνομιλία. Υπάρχει μόνο, όπως προαναφέρθηκε, αναφορά στο όνομα του  μέσα από τις συνομιλίες άλλων κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία του ιερέα με άτομο που ονομάζεται «Κώστας». Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο παπάς επιχειρεί, κατά την ΕΛ.ΑΣ, να μεσολαβήσει προς υπεράσπιση του ατόμου που είχαν στοχοποιήσει οι άλλοι για την κλοπή του οπλισμού. Με βάση τα «ακούσματα», οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες της κλοπής είναι πιθανότατα κοινά κλεφτρόνια που παραβιάζουν οχήματα και κλέβουν κασετόφωνα…

Ούτε καν μπορούν να υποψιαστούν ότι στο πορτ-παγκάζ  οχήματος  υπάρχει οπλισμός αξίας 30.000 ευρώ. Στη διάρκεια της συνομιλίας γίνεται λόγος για περίπου 5.500 σφαίρες, 45αρια πιστόλια Glock, για 6-7 πολεμικά ρώσικα καινούργιου τύπου Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και μασούρια δυναμίτη. Με βάση τις συνομιλίες, εκτιμάται ότι  ο κλεμμένος οπλισμός είχε καταλήξει  σε συγκεκριμένα «χέρια», στην περιοχή του Μονοφατσίου.

Ο Ελευθέριος  Κάρτσωνας
Ο Ελευθέριος Κάρτσωνας

Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν μόνο «ακούσματα» και αυτό προφανώς μέτρησε στην τελική κρίση του δικαστηρίου.Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ωστόσο το δικαστήριο κήρυξε και τους πέντε αθώους λόγω αμφιβολιών.

«Σε μια πολύ κρίσιμη κοινωνική και πολιτειακή συγκυρία που το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας δοκιμάζεται σθεναρά απειλώντας τις βάσεις του φιλελεύθερου  κράτους δικαίου και συρρικνώνοντας εμμέσως -δραματικά – το πεδίο ελεύθερης δράσης των πολιτών, η Δικαιοσύνη έτι μια φορά αποδεικνύεται θεματοφύλακας  των ατομικών ελευθεριών των πολιτών  εκπέμποντας το μήνυμα ότι ουδείς μπορεί να καταδικαστεί και να υποστεί το δεινό της ποινικής κύρωσης (μόνο) για κάθε αστόχαστη και αυθόρμητη έκφραση που εκστομίζει κατά τη διάρκεια των ελεύθερων (και νόμιμων) τηλεφωνικών του επικοινωνιών» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του 45χρονου, κ. Γιάννης Βασιλάκης, σχολίασε: «Ο εντολέας μου κατηγορήθηκε για κατοχή πολεμικών τουφεκίων, υποπολυβόλων και χειροβομβίδων, χωρίς να υπάρχει εναντίον του οποιοδήποτε στοιχείο και χωρίς αυτά να βρεθούν ποτέ στην κατοχή του, επειδή δύο άγνωστά του άτομα σε μεταξύ τους συνομιλία χρησιμοποίησαν εν αγνοία του το όνομά του. Το Δικαστήριο έπραξε το αυτονόητο κατά την άποψή μου, δηλαδή να τον κηρύξει αθώο των αποδιδόμενων κατηγοριών, γεγονός για το οποίο εκφράζω την ικανοποίησή μου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει