Οι κινηματογράφοι του Ηρακλείου1909-2022 σ’ ένα βιβλίο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

443

Το βιβλίο “Οι κινηματογράφοι του Ηρακλείου. Καταγραφή των κινηματογραφικών αιθουσών στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1909 ως το 2022”,του Νίκου Τσαγκαράκη, συνεργάτη της “Π”, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

“Σκοπός του βιβλίου”-τονίζει ο Νίκος Τσαγκαράκης μιλωντας στην “Π”- “είναι να καταγράψει τους χώρους κινηματογραφικών προβολών που λειτούργησαν στο Ηράκλειο από καταβολής κινηματογράφου μέχρι σήμερα.

Να εντοπίσει τις ανάλογες τοποθεσίες και να παραθέσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ιστορία τους, συμπληρώνοντας τη γεωγραφία του αστικού τοπίου με χώρους και πρόσωπα, που συνέβαλαν σημαντικά στη νεότερη πολιτισμική του ταυτότητα.

Με το να φέρνει στο επίκεντρο μια αγνοημένη και υποτιμημένη ως σήμερα, ριζικά διαφορετική πτυχή του παρελθόντος, η προσπάθεια καταλήγει στο να προσθέτει μία σημαντική παράμετρο στην ιστορία της πολιτιστικής ζωής της πόλης”.

Πρόλογος: Ελίζα Άννα Δελβερούδη

Επιμέλεια έκδοσης: Κλαίρη Μιτσοτάκη

Εκδοτική φροντίδα: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

«Οι κινηματογραφικές αίθουσες, επισημαίνεται -σε όλον τον κόσμο, είχαν μια κοινή μοίρα. Γνώρισαν ταχεία εξάπλωση και μεγάλη άνθιση, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πόλεις κάθε μεγέθους, ακόμα και στην ύπαιθρο, μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Επιβλητικού πλούτου ή μικρού προϋπολογισμού, ευφάνταστης, συχνά πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής ή στοιχειώδους κατασκευής, έζησαν μια λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένη ζωή, ικανοποίησαν για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα στους πελάτες τους και έφτασαν, οι περισσότερες, σε ένα γρήγορο και άδοξο τέλος. Είτε γκρεμίστηκαν, είτε επιβίωσαν μέσα στην εγκατάλειψη ως αρχιτεκτονικά ερείπια του παρελθόντος, είτε άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κάτι πολύ πιο πεζό: υπεραγορές, πάρκινγκ, καταστήματα κάθε είδους.»

Διαθέσιμο από το:

Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων του Δήμου Ηρακλείου

Μέγαρο «Αχτάρικα», Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου

712 02 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ. 2813 409247

Email: [email protected]

https://www.evikelaia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει