Δεν δίνουν το Ηρώδειο για τα 60 χρόνια του Χρήστου Λεοντή στη μουσική

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ

231

Απορρίφθηκε πρόταση του σπουδαίου Ηρακλειώτη συνθέτη Χρήστου Λεοντή να γιορτάσει τα μουσικά του 60χρονα το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, με τη δικαιολογία ότι «ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023 δεν επιτρέπουν την ένταξή της στο φετινό Φεστιβάλ» Αθηνών, όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ   η Εφημερίδα των Συντακτών.

Με οργισμένες επιστολές προς την κ. Ευαγγελάτου, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΡΤ που απαξίωσε να του απαντήσει σε αίτημά του να χρησιμοποιήσει τη μικρή συμφωνική ορχήστρα, αντέδρασε ο ίδιος ο συνθέτης.

Ο Χρ. Λεοντής με επιστολή του απάντησε στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Αυτού του είδους η αντιμετώπιση είναι προσβλητική και συνάμα περιφρονητική. Βρείτε ένα λιγότερο γελοίο επιχείρημα, για τον αποκλεισμό μου αυτό. Αυτό είναι κοροϊδία…!!

ΠΟΙΟΣ είναι αυτός, τέλος πάντων, “ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού” τον οποίο επικαλείστε, “που δεν επιτρέπει την ένταξή μου στο Φεστιβάλ”;

Εσείς, τουλάχιστον, γνωρίζετε. Ξεχνάτε ή παρακάμπτετε την επί δεκαετίες συμβολή με τη μουσική μου στο θέατρο, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στην Ευρώπη κ.λπ. μέσα από τις παραστάσεις της Άννας Συνοδινού, του Εθνικού Θεάτρου και, φυσικά, του Κουν με το Θέατρο Τέχνης; Και όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και για εξήντα ολόκληρα χρόνια μουσικής. Τί απ’ όλα;

Μια τέτοια μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία δεν σας είναι αρκετή; Τι άλλο θα θέλατε που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;».

Απαντήσεις για τους λόγους που απορρίφθηκε η πρόταση του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή, για μια συναυλία-αφιέρωμα στα εξήντα χρόνια μουσικής διαδρομής και προσφοράς του, ζητάει από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Ζητεί επίσης να πληροφορηθεί, στην περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας, σχετικά με το αίτημα του μουσικοσυνθέτη, όπως ο ίδιος διατείνεται, ποιος ευθύνεται για την παράβλεψη αυτή.

«Στο πολιτιστικό απόθεμα αυτής της χώρας το λιγότερο που οφείλουμε είναι σεβασμό. Τον Χρήστο Λεοντή, του οποίου η μουσική και τα τραγούδια είναι μια ζωντανή ανάγνωση της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έχουμε χρέος να τον γνωρίσουμε στις νεώτερες γενιές», αναφέρει η Σία Αναγνωστοπούλου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει